Policija pridržala najmanj 10 oseb

FOTO in VIDEO: Ščiti, palice in plinski razpršilec, na drugi strani bakle, dimne bombe, steklenice in jajca

S.R.
19. 1. 2021, 14.22
Posodobljeno: 19. 1. 2021, 14.58
Deli članek:

Dogajanje pred nekdanjo tovarno Rog se po navedbah policije še ni umirilo, doslej pa so pridržali več oseb. V posredovanju naj bi se ena oseba tudi poškodovala.

Bobo
Spopad med policijo, varnostniki in protestniki pred nekdanjo tovarno Rog.

O današnjem dogajanju na območju nekdanje tovarne Rog, včerajšnjega socialnega centra in današnjega gradbišča, na katerem je nadzor ponovno vzpostavila Mestna občina Ljubljana (MOL), smo že poročali. Na kraju so se navsezgodaj znašli varnostniki, ki so prostore izpraznili, območje okoli tovarne pa je nato zavarovala policija. Mestnim oblastem je danes, v času epidemije, tako uspelo tisto, za kar so si neuspešno prizadevali že nekaj let. Rušitvena dela so se začela, sledi prenova, MOL pa zatrjuje, da bo v roku dveh let zaživel Nov Center Rog.

Opozorila niso zalegla

Trenutno bilanco dopoldanskega dogajanja pred Rogom so zdaj sporočili tudi ljubljanski policisti. Po njihovih navedbah se je posredovanje začelo ob 7. uri, takrat pa se je na kraju zadrževalo le nekaj neposlušnih oseb. Te niso upoštevale niti varnostnikov niti policistov in so želele preskočiti ograjo gradbišča, zato so jih obvladali s prisilnimi sredstvi. Med posredovanjem se je na kraju zbralo še dodatnih nekaj deset oseb. Kot so pojasnili pri PU Ljubljana, so jih policisti opozarjali, naj se tam ne zbirajo, saj da s tem kršijo odlok o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih.

Odgovorili z baklami, dimnimi bombami in jajcami

"Okoli 9.30 je pri odpiranju gradbiščne ograje več oseb skušalo vstopiti v gradbišče, kar so poskušali preprečiti varnostniki. Policisti so vseskozi osebe pozivali, da naj s kršitvami prenehajo," so še pojasnili ter dodali, da je kljub temu prihajalo do kršitev javnega reda in miru. Policisti so zato zoper več oseb uporabili prisilna sredstva, vključno s "potiskanjem množice s telesno silo, s ščiti in palico ter plinskim razpršilcem." Osebe iz množice so na to odgovorile z metanjem bakel in dimnih bomb. Policisti so v posredovanju pridržali šest oseb, a se drama še ni končala, saj so približno uro pozneje v policiste začele leteti steklenice in jajca. V tem primeru so pridržali tri osebe. Malo pred 12. uro so pridržali še eno osebo, ki je z nožem prerezala pnevmatike na več službenih vozilih policije.

Po do sedaj znanih podatkih je bila v posredovanju poškodovana ena oseba, pri čemer policija same okoliščine poškodbe še preverja. Drama na območju nekdanje tovarne še vedno poteka, policija zato več podrobnejših informacij trenutno še ne more posredovati.

Bobo
Spopad med policijo, varnostniki in protestniki pred nekdanjo tovarno Rog.

Brutalno ravnanje policije

Predsednica komisije za peticije Nataša Sukič je ob ogledu dogajanja ob izselitvi tamkajšnjih uporabnikov in začetku gradbenih del je ocenila, da se na območju centra dogaja "brutalno nasilje nad peščico uporabnikov Roga," poroča STA. Postopek varuje najmanj 40 do zob oboroženih policistov, poleg njih tudi varnostniki. Po oceni poslanke Levice so ti policisti v več primerih prekomerno uporabili silo, in sicer z gumijevkami in vklepanjem posameznikov, nekatere so tudi strpali v policijski avtomobil. 

Uporabnikom policisti ne dovolijo niti tega, da bi odnesli svoje stvari, svoje umetniške rekvizite, niti da bi evakuirali svoje živali. Nad dogajanjem je poslanka Levice ogorčena, zaradi česar bo kot predsednica komisije DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti v kratkem sklicala nujno sejo na to temo.

Bobo
Spopad med policijo, varnostniki in protestniki pred nekdanjo tovarno Rog.

Živali pristale v zavetišču

Protestniki in predvsem stanovalci, ki so jih danes izgnali iz tovarne, so opozarjali, da so v prostorih ostali vsi njihovi osebni predmeti, tam pa naj bi ostalo tudi več domačih živali. Iz občine so zdaj sporočili, da so vso opremo in predmete, ki niso last MOL, komisijsko popisali in jih bodo shranili v skladišču. O času, kdaj jih bodo lastniki lahko prevzeli, bodo javnost pravočasno obvestili, so še pojasnili. Glede živali so dodali, da jih je v oskrbo prevzelo Zavetišče za zapuščene živali Gmajnice, zato naj se posamezniki za dodatne informacije obrnejo na zavetišče.