Groza v Avstriji

Na truplo Rosi naletel njen brat, »psihopat« Josef je »slaboten« in pijan ležal na kavču

R.T.
18. 1. 2021, 08.38
Posodobljeno: 18. 1. 2021, 08.38
Deli članek:

V kraju Aschach an der Steyr v Zgornji Avstriji se je v noči na nedeljo odvila krvava drama.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Vlogo glavnega protagonista, rablja, ki je vihtel nož in vzel življenje, je odigral 73-letni Josef H. Njegovi 71-letni soprogi Rosi, ki jo je naslednjega dne po klicu njene hčerke našel brat, ni bilo pomoči. Rosi je obležala v spalnici, v drugi sobi v hiši pa je na policijo počakal tudi pijani Josef, ki ni bil ravno pri sebi, na rokah pa je imel vidne poškodbe, ki si jih je zadal sam. Priznal je umor in tudi to, da je poskušal s samomorom, a zanj ni imel moči. 

Josef je ležal na kavču, Rosi v spalnici 

Na grozoto je prva naletela njuna 44-letna hčerka, ki je včeraj opoldne potrkala na vrata in takoj zaslutila, da se je pripetilo nekaj zloveščega. Prispela je z bližnje kmetije, kjer domuje in na kateri je odrasla tudi njena mama, da bi nato skupaj odšli na kosilo. Na drugi strani ni bilo oziva, zaradi zle slutnje pa si sama ni drznila vstopiti. Na kraj je poklicala strica, brata umorjene. Ta je vstopil skozi odklenjena kletna vrata, v dnevni sobi na kavču uzrl vidno »slabotnega« svaka in se nato podal v spalnico, kjer je v mlaki krvi našel mrtvo sestro.

»Psihopat«

»Ničesar nisem storil, samo soprogo sem umoril,« je po navedbah avstrijskega časnika Kronenzeitung po aretaciji dejal Josef, ki so mu, čeprav je na zunaj dajal znake povsem nebogljenega, nemočnega in opitega človeka, v krvi izmerili zgolj 0,5 promila alkohola. 

»Josef je psihopat, v hišo naših staršev mu nismo dovolili vstopati. Vedno smo se bali, da se bo tako končalo,« je po poročanju časnika pojasnil brat. Josef se aretaciji sicer ni upiral, glede ran na rokah pa jim je dejal, da si je želel vzeti življenje, a se je »ustavil, ker je preveč bolelo.« Vzrok, da se mu je tega dne omračil že tako temačen um, zaenkrat še ni znan. Je pa znano, da so svojci žrtve, ki so jo opisali kot »dobrosrčno in skromno« žensko, povsem pretreseni. Rosi je zapustila osem sorojencev in dve hčerki, vsi pa so jo že dolgo poskušali odtrgati od pošasti. »Lahko bi živela z nami, a se ni uspela izviti iz njegovega primeža,« je za Kronenzeitung dejal njen brat.