Naključno?

V zrak bom pognal sosesko, je grozil, nato pa se odpeljal in streljal

R.T.
11. 1. 2021, 08.42
Posodobljeno: 11. 1. 2021, 08.48
Deli članek:

32-letni Jason Nightengale je v Chicagu poskrbel za novo poročanje o strelskem pohodu. Ubil je tri ljudi, štiri pa hudo poškodoval.

Chicago Police Department
32-letni Jason Nightengale

V soboto ponoči se je usedel v avto, odpeljal do podzemnega parkirišča v četrti Hyde Park v Chicagu ter ustrelil 30-letnega študenta, ki je sedel v svojem avtu. Nato je odšel v bližnjo stanovanjsko stavbo in nadaljeval svojo norost. Ustrelil je varnostnico in 77-letno žensko, ki je bila v avli. Študent in varnostnica sta umrla, 77-letnica je hudo poškodovana v bolnišnici.

Nightengale s tem še ni zaključil. Odpeljal se je do trgovine, kjer je puško usmeril proti 20-letnemu moškemu in 81-letni ženski. Mlajšega je ubil, starejšega spravil v kritično stanje. V naslednjih minutah je sedel v avto, se vozil in mimogrede ustrelil proti drugemu avtu, v katerem je kot sopotnica sedela 15-letnica. Tudi njo je spravil v kritično stanje.

Povsem brezumen se je vrnil v trgovino, kjer so primer že preiskovali policisti. Streljal je proti njim in hitro zbežal. Pot ga je vodila do 15 kilometrov oddaljenega Evanstona. Stopil je v lekarno, zakričal, da je rop in streljal v zrak. Naslednja postaja je bila restavracija čez cesto. Tam je ustrelil neko žensko in jo hudo poškodoval. Ko je stopil na ulico, so ga že čakali policisti in ga, ker se ni predal, ustrelili.

Kdo je bil 32-letni strelec? Policijska kartoteka kaže, da so ga doslej zabeležili zaradi banalnega pečanja z drogo, vožnje pod vplivom alkohola, resnejšega nasilništva in družinskega nasilja. Prijatelji pa so ga opisali kot dobrega očeta dvojčič, karizmatično osebo, ki pa je v zadnjih mesecih preživljala težke čase. Če sklepamo po strani Linkedln je poprijel za delo kot varnostnik in paznik v zaporu.

Njegov Facebook profil je razkril, da je v zadnjem času objavil več posnetkov, ki nakazujejo, da se je soočal z resnimi težavami. V enem od posnetkov je med vožnjo avta držal v roki pištolo in nekaj momljal: »Nič glasbe, nič glasbe, ne rabim varnostnega pasu. Prihajam.« Tik pred sobotnim krvavim epilogom pa je grozil, da bo ubijal in da bo v zrak vrgel celotno sosesko.

Policija še preiskuje zadevo. O motivu grozodejstva še ne vedo povedati ničesar konkretnega.