DOBIČKONOSEN, A ILEGALEN POSEL

Tihotapljenje ljudi: takoj je vzbudil pozornost, izdala ga je rdeča srajca

B. Blaić / Dolenjski list
9. 1. 2021, 07.51
Deli članek:

Če bi karavana prišla na cilj, bi organizatorji poti zaslužili približno 35 tisoč evrov.

Boris Blaić / Dolenjski list
Ali-Shan Cheema je za tihotapljenje ljudi dobil dve leti in dva meseca zapora ter denarno kazen.

Od 1500 do 1600 evrov na osebo bi organizatorju ilegalne poti od Velike Kladuše v Bosni do Italije ob prihodu na cilj plačalo 23 državljanov Pakistana. Skupno torej približno 35 tisoč evrov. A »posla« na koncu ni bilo. Skupina, ko jo je vodil 27-letni Ali-Shan Cheema, Pakistanec z dovoljenjem za bivanje v Grčiji, je prehodila le pol poti, ko jo je 5. avgusta lani na območju Cerovega Loga na Gorjancih zajela slovenska policija.

Na skupino je 5. avgusta lani naletel domačin, ki je v Cerovem Logu nabiral gobe. O svoji »najdbi« je obvestil šentjernejske policiste, ki so z njegovo pomočjo ilegalne migrante hitro izsledili in jih prijeli.

Na policijski postaji v Brežicah, kamor so ilegalce privedli po zajetju, je trajalo kar nekaj časa, da so razčistili, kdo je imel kakšno vlogo v skupini. Nekateri migranti so povedali, da so imeli vodnika in da bi za pot ob prihodu na cilj plačali prej omenjeni znesek, drugi so trdili, da so se na pot odpravili sami. A vse zbrane informacije so vse bolj kazale, da je tihotapec prav Cheema, ki je zaradi svojega vedenja pri policistih takoj vzbudil pozornost. Trdil je, da mu je rdečo srajco, ki v takih karavanah očitno označuje vodnika, malo pred zajetjem posodil nekdo drug, a kot se je izkazalo, osebe s tem imenom v skupini ni bilo. So pa zato policisti v gozdu pozneje našli odvržen telefon, na katerem so bile naložene koordinate Cerovega Loga in Googlove fotografije območja. S telefona je razvidna tudi komunikacija s tretjimi osebami, kar vse nakazuje, da je skupino organizirala in vodila kriminalna združba. Kot so povedali zajeti migranti, telefon niti ni bil vodnikov, ampak je ta jemal telefone svojim »potnikom«, jih uporabljal toliko časa, dokler se ni izpraznila baterija, potem pa jih zamenjal z drugim telefonom.

Ko se mu bo iztekla zaporna kazen, bo moral Cheema zapustiti Slovenijo in se vanjo ne bo smel vrniti še nadaljnjih pet let.

Po približno štirih mesecih, ki jih je preživel v priporu, je Ali-Shan Cheema stopil pred sodnico novomeškega okrožnega sodišča Mojco Hode. Okrožna državna tožilka Vesna Fink mu je na predobravnavnem naroku za priznanje krivde ponudila dve leti in dva meseca zaporne ter 3600 evrov denarne kazni, kar je nerad, a na koncu vendarle sprejel. Glede trajanja zapora Cheema ni imel pripomb, saj je zaradi priznanja celo nekoliko krajše od zakonsko zagroženega (od tri do deset let zapora), je pa zato prosil za znižanje denarne kazni. Kakih tisoč evrov bi se mu zdelo primerno, saj naj bi bil brez denarja, njegov oče pa v Italiji zasluži kvečjemu 500 evrov na mesec. Tožilka je temu ugovarjala, češ da v preiskavi o slabem premoženjskem stanju obdolženega ni bilo govora, tako da je na koncu ostalo pri kazni 3600 evrov.