Upor v Rojah

Nad policiste s kamni, palicami in citroenom, zdaj pa se izogiba sodišču

S.S.
8. 1. 2021, 20.38
Posodobljeno: 8. 1. 2021, 22.33
Deli članek:

Na okrožnem sodišču so v četrtek zaman pričakovali Miho Strojana, glavnega protagonista »upora« v Rojah 30. aprila lani. Od sedmih pod obtožbo bi se moral le še on izreči o krivdi, vendar pravi, da ga sodni postopek ne zanima.

Svet24
Zaradi Mihe Strojana se je 30. aprila lani v Rojah zgodil upor zoper policijo.

Miho Strojana so kritičnega dne v Rojah na podlagi odredbe sodišča iskali policisti, ker se je izogibal odhodu v zapor. Ko ga je eden od policistov opazil v prikolici, so ga pozvali, naj pride ven, on pa je odprl okno in jim z nožem zagrozil, naj ga pustijo pri miru. Ko je na pomoč poklical sorodnike in sokrajane, je zavrela kri.

Ženske z otroki so okoli prikolice postavile živi zid, v policiste so leteli kamni, grozili so jim s palicami, a so Miho vseeno prijeli. In ko so mu ravno hoteli nadeti lisice, je 22-letni Sandi Strojan v citroen xsari z veliko hitrostjo zapeljal proti njim, da so morali odskočiti. Mihi je v tem kaosu uspelo pobegniti, policistom pa ga je uspelo izslediti po skoraj dveh mesecih iskanja. Tožilci so zoper Miho, Adrijana, Zdenka, Jasno in Violeto Strojan ter Neno Brezar in Romana Brajdića vložili obtožnico zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, za kar je zagrožena kazen od enega do pet let zapora. Zoper Sandija Strojana je bil vložen predlog za ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, ker je bil v kritičnem času neprišteven. Nihče od obtoženih očitkov ni bil pripravljen priznati, o krivdi pa bi se moral izjasniti le še glavni akter zgodbe, Miha Strojan, vendar je včeraj pred sodnico Katarino Gabrijel Muhič zevala zgolj prazna zatožna klop.

Nataša Juhnov/Vestnik.si
Ko je eden od policistov Miho opazil v prikolici, so ga pozvali, naj pride ven ...

Kot da krivde ne priznava ...

Miha Strojan je sicer zaradi svoje burne preteklosti v koprskem zaporu. Ko je bil 18. decembra lani s strani delavcev zavoda seznanjen, da mu je omogočena prisotnost na predobravnavnem naroku, je izjavil, da ga postopek ne zanima in da se ne želi udeleževati obravnav, zato je sodišče štelo, kot da krivde ne priznava. V začetku decembra, ob prvem obisku Tavčarjeve, je v hram pravice prišel brez zagovornika, potem pa izrazil željo po njem in obljubil, da bo vložil prošnjo za brezplačno pravno pomoč. To je res storil in dodelili so mu odvetnika Damijana Merharja, ki pa v četrtek sodnici ni mogel podati dokaznih predlogov. Odločbo o zastopanju Mihe Strojana je namreč odvetnik dobil šele tik pred novim letom, zaradi praznikov in epidemije pa še ni mogel stopiti v stik s svojim klientom. Glavna obravnava se bo predvidoma začela 21. februarja.