Tragedija na severu Evrope

FOTO: Izpod plazu še vedno vlečejo trupla, med žrtvami tudi otroka

S.R.
4. 1. 2021, 09.04
Posodobljeno: 4. 1. 2021, 10.12
Deli članek:

Reševalci so izpod zemeljskega plazu, ki je na predvečer silvestrovega upostošil norveško vasico, včeraj izvlekli še sedmo truplo. Tri osebe še vedno pogrešajo.

Reuters
Reševalci še vedno iščejo žrtve plazu v norveški vasici Ask.

Tragedija se je pripetila 30. decembra, ko se je v vasi Ask, ki se nahaja približno 25 kilometrov severno od norveške prestilnice Oslo, utrgala gomila blata in gline. Zemeljski plaz je porušil več hiš, pri čemer je nekatere odneslo več sto metrov nižje. Vse od takrat so na delu številni reševalci, ki so do včeraj izpod plazu izvlekli že sedem trupel. »Dokler ne odločimo drugače, je reševalna akcija še vedno v teku,« je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil tiskovni predstavnik policije Bjorn Christian Willersrud, ki še ni izgubil upanja, da bodo pod blatom našli preživele. Včeraj zjutraj je podobno dejal vodja reševalne akcije Goran Syversen, ki je pojasnil, da v reševanje vlagajo vse napore. Pomagajo si sicer s helikopterji, droni in reševalnimi psi. 

Reuters
Reševalci še vedno iščejo žrtve plazu v norveški vasici Ask.

Že v petek so sicer našli tri trupla, eno nato v soboto in v nedeljo znova tri. Doslej so identificirali pet žrtev. V primeru prvega trupla, ki so ga izpod plazu izvlekli v petek, gre za 31-letnega Eirika Gronolena. Našli so tudi žensko sredi 50. let in njenega 29-letnega sina ter 40-letnega moškega in njegovo dveletno hčer. Policisti so sicer objavili imena vseh desetih ljudi, ki so prejšnjo sredo izginili pod zemljo. Poleg dveletnice je med njimi tudi 13 let star otrok. V tragediji se je poškodovalo še deset oseb, pri čemer so morali eno zaradi hudih poškodb prepeljati v bolnišnico v Oslo. 

Reuters
Tragedija v norveški vasi Ask.

Zaradi nevarnosti, saj se zemlja še vedno premika, so iz vasi, ki sicer šteje približno 5000 prebivalcev, evakuirali 1000 ljudi. »Gre za nadvse nadrealno in grozno situacijo,« je pojasnil Olav Gjerdingen, ki so ga skupaj z družino začasno namestili v hotel. Območje so sicer včeraj obiskali tudi norveški kralj Harald s sporogo Sonjo in princ Haakon, ki so se žrtvam v lokalni cerkvi poklonili s prižigom sveč. »Težko najdem besede, saj se je zgodilo nekaj popolnoma grozljivega. Ta strašen dogodek bo pustil posledice na vseh nas. Sočustvujem z vsemi, ki novo leto začenjajo z žalostjo in negotovostjo,« je v televizijski izjavi za javnost dejal kralj Harald.

Reuters
Območje je obiskala tudi kraljeva družina.