upor v rojah

Nad policiste s kamni, palicami in citroenom

S.S.
2. 12. 2020, 21.00
Deli članek:

Ko so policisti 30. aprila na podlagi odredbe sodišča v Rojah opravljali postopek prijetja 52-letnega moškega, ki se je izogibal odhodu v zapor, so naleteli na silovit upor njegove ekipe.

B.B./Dolenjski list
Ko je eden od policistov Miho opazil v prikolici, so ga pozvali, naj pride ven, on pa jim je z nožem zagrozil, naj ga pustijo pri miru. Potem je zavrelo.

Ljubljanski policisti so tistega dne v Rojah iskali Miho Strojana, da bi ga odpeljali v koprske zapore. Ko ga je eden od policistov opazil v prikolici, so ga pozvali, naj pride ven, on pa je odprl okno in jim z nožem zagrozil, naj ga pustijo pri miru. Ko je na pomoč poklical sorodnike in sokrajane, je zavrela je kri.

Ženske z otroki so okoli prikolice postavile živi zid, v policiste so leteli kamni, grozili so jim s palicami, a so Miho vseeno prijeli. In ko so mu ravno hoteli nadeti lisice, je 22-letni Sandi Strojan v citroenu xara z veliko hitrostjo zapeljal proti njim, da so morali odskočiti. Mihi je v tem kaosu uspelo pobegniti, policistom pa ga je uspelo izslediti po skoraj dveh mesecih iskanja. Tožilci so zoper Miho, Adrijana, Zdenka, Jasno in Violeto Strojan ter Neno Brezar in Romana Brajdića vložili obtožnico zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, za kar je zagrožena kazen od enega do pet let zapora. Zoper Sandija Strojana pa je bil vložen predlog za ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, ker je bil v kritičnem času neprišteven.

Brez odvetnika, a bi ga imel

Kot prvi je bil pred sodnico priveden 51-letni Miha Strojan, ki zdaj na Dobu prestaja dolgoletno zaporno kazen, združeno zaradi različnih kaznivih dejanj. Prišel je brez odvetnika, potem pa izrazil željo po njem in obljubil, da bo vložil prošnjo za brezplačno pravno pomoč. O krivdi se bo še izrekel. Sedemintridesetletni Adrijan Strojan, ki bo do 5. decembra še na prestajanju uklonilnega zapora, potem pa se bo branil s prostosti, si je moral najprej na poziv sodnice povezniti masko čez nos, potem pa je izjavil, da ne bo izjavil ničesar, tako da mu je sodišče štelo, kot da krivde ne priznava. Njegova obramba se strinja z dokazi tožilstva, svojih pa nima. Štiridesetletni Roman Brajdić, ki se je v zadevi znašel v priporu, ni privolil v tožilski predlog kaznovanja – leto in pol zapora. Njegovi partnerici, 43-letni Jasni Strojan, so tožilci ponujali enako kazen. »Ne morem nekaj vzeti, če nisem kriva,« je zavrnila. Tudi njuna obramba se strinja z dokazi tožilstva, svojih pa nima.

Nenaden sum na koronavirus

Nena Brezar, partnerica soobtoženega Adriana Strojana, je včeraj svoj izostanek opravičila prek svoje odvetnice Ivane Vrabić. Ta je pojasnila, da jo je klientka poklicala dan prej in sporočila, da ima bolnega otroka, s povišano temperaturo, da obstaja torej sum na okužbo s koronavirusom, povrhu pa je še njeno mamo pred dnevi prizadel infarkt. Manjkala je tudi Violeta Strojan. Njen odvetnik Andrej Žabjak ni imel pojma, zakaj. Vabilo je bilo sicer izkazano, izostanek torej neupravičen. Zaradi zdravstvenih težav je upravičeno manjkal Zdenko Strojan. Vsi, ki se včeraj niso izrekli o krivdi, bodo imeli priložnost 15. decembra. Začetek glavne obravnave pa bo sodnica Katarina Gabrijel Muhič določila po opravljenih predobravnavnih narokih.

Neprišteven že od rojstva

O krivdi pa se ni bilo treba izjasniti Sandiju Strojanu, ki je očitano kaznivo dejanje storil neprišteven, zato tožilci zanj zahtevajo obvezno psihiatrično zdravljenje. Sandi Strojan je sicer v preiskavi zatrjeval, da je neprišteven že od rojstva, da ni sedel za volanom xare, da ga ni bilo na kraju dogajanja, da je skadil džoint in vzel 20 sanvalov, da je spal. Povedal pa je tudi, da ne ve, koliko je star, koliko ima meter centimetrov, koliko ur ima dan, računa le s pomočjo prstov, a samo do deset, v službo pa da ne bo nikoli hodil, ker za to ni sposoben. Njegov odvetnik Bojan Celar sicer ugovarja tožilskemu predlogu o obveznem psihiatričnem zdravljenju, saj klient po ugotovitvah strokovnjakov funkcionira na ravni desetletnega otroka, drugače pa nima psihiatrične motnje ali bolezni in je zato kakršnokoli zdravljenje nesmiselno. 

Svet24
Zaradi Mihe Strojana se je 30. aprila v Rojah zgodil upor zoper policijo. O krivdi se včeraj še ni izrekel, ker je prišel brez odvetnika.