KRANJ

Pet let za »šverc« heroina v Avstrijo

S.S.
27. 11. 2020, 20.35
Deli članek:

Triintridesetletnemu Tržičanu Daliborju Pejiću so okrožni sodniki te dni izrekli pet let zapora zaradi sodelovanja v kriminalni združbi, ki je iz Slovenije v Avstrijo tihotapila heroin. Obramba je že napovedala pritožbo.

STA
Obtoženi Dalibor Pejić ob prihodu na kranjsko okrožno sodišč.

Obsodba se nanaša predvsem na Pejićevo domnevno organizacijo prevoza kilograma heroina iz Slovenije v Celovec spomladi leta 2015. Obtoženi je storitev kaznivega dejanja zanikal, vendar je sodnica Polona Kukovec po končani glavni obravnavi presodila, da je bilo njegovo sodelovanje pri transportu skoraj kilograma heroina v Avstrijo 4. marca 2015 nedvomno dokazano.

Kot je pojasnila v obrazložitvi sodbe, to izhaja predvsem iz prestrežene telefonske komunikacije, pa tudi iz njegovih sestankov z drugimi člani kriminalne združbe, ki so bili za neupravičeno proizvodnjo in promet prepovedanih drog že pravnomočno obsojeni v Sloveniji ali Avstriji. Saša Gavrić in Saša Stojnić sta v nasprotju s Pejićem priznala svojo vlogo v kriminalni združbi, ki je več let tihotapila droge v Avstrijo, in sta bila leta 2016 za to tudi obsojena, kazen pa sta že prestala. Kot zaslišani priči sta Gavrić in Stojnić Pejića, ki je bil več let na begu in je v priporu od decembra lani, razbremenila krivde. Vendar je sodnica zaključila, da je glede na pogosto pojavljanje Pejića skupaj z Gavrićem in glede na komunikacijo z Goranom Todorovićem, ki je bil za delovanje v kriminalni združbi obsojen v Avstriji, Pejić imel organizatorsko vlogo pri prevozu droge iz Slovenije v Avstrijo.

Drugim omogočal uživanje drog

Obtožnica Pejiću očita tudi, da naj bi za nadaljnjo prodajo kupil nekaj gramov kokaina in drugim omogočil uživanje kanabisa ter drugih drog. Sodnica je v obsodbi izpostavila, da Pejić ni imel nobenih zadržkov pri posredovanju droge svojemu bratu in drugim, ki so bili od nje odvisni. Tožilka je zanj predlagala kazen štiri leta in pol zapora, sodnica pa je bila še nekoliko strožja in mu je prisodila pet let. Ob tem je pojasnila, da je tožilka predlagala pol leta manj od minimuma za tovrstno kaznivo dejanje, za katero je zagroženih od pet do 15 let zapora. »Sodišče ni našlo omilitvenih razlogov, da bi šlo pod minimum, in je izreklo kazensko sankcijo na spodnji meji,« je poudarila sodnica. Pejićevega zagovornika Jako Šarabona je višina izrečene kazni presenetila, saj je obdolženi dobil višjo kazen od predlagane ter višjo od Gavrića in Stojnića, ki sta sicer priznala kaznivo dejanje, a sta imela v združbi večjo vlogo, kot je očitana Pejiću. Zagovornik bo tako na sodbo vložil pritožbo na višje sodišče.

Policija
Sodelovanje 33-letnika pri transportu skoraj kilograma heroina v Celovec 4. marca 2015 je po oceni sodišča nedvomno dokazano.