Sodnici ni želel pokazati zob

Grozil, žalil, pretepal prostitutke in od njih terjal denar

S.S.
25. 11. 2020, 20.00
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Mehmedu Mahmutoviću, ki je obtožen petih nasilnih ropov prostitutk, posilstva in spolnega napada.

Getty Images
Ropov prijateljic noči se je 35-letni Bosanec po navedbah tožilstva loteval na podoben, brutalen in poniževalen način (fotografija je simbolična).

Soseda oškodovanke Snežane D. je kritičnega dne najprej slišala ženske krike in razbijanje, na stopnišču pa je potem srečala moškega, ki naj bi bil obtoženi Mahmutović. Toda priča si je zapomnila zgolj to, da je imel možakar razmik med sprednjimi zgornjimi zobmi.

Ko je sodnica Polona Herman včeraj Mahmutovića pozvala, naj odstrani masko in pokaže zobovje, tega ni hotel storiti. »Svojih zob iz 'inata' ne bom pokazal zaradi neizvajanja dokazov, ki bi šli meni v prid!« je protestiral. Sodišče bo zagato zdaj rešilo po uradni dolžnosti, v ta namen bodo angažirali preiskovalnega sodnika, ki bo odredil policiji fotografiranje obtoženega tako, da se mu bodo videli sprednji zgornji zobje. »Priča je pač srečala nekoga na stopnišču, to niti približno ne dokazuje, da je ta storilec kaznivega dejanja, tudi če se ugotovi, da ima obtoženi kakršnokoli že zobovje,« je brez uspeha protestirala obramba. Obravnava se bo nadaljevala 19. januarja prihodnje leto.

Eno dekle zlorabil s pištolo

Petintridesetletni državljan BiH od očitkov sicer priznava le en rop, a ne omenjene Snežane D. Prepričan je, da so mu kriminalisti vzorce njegovih bioloških sledi v ostalih primerih, pri eni od deklet so našli poln kondom njegove sperme, milo rečeno podtaknili. Ker gre za starega znanca policije, že večkrat obsojenega za različna kazniva dejanja, celo poskus umora, policija njegovo DNK hrani od leta 2006 (v bazi pa bo, kot je bilo slišati včeraj, ostala do leta 2028). Brutalni ropi prostitutk po Ljubljani so se dogajali sredi lanskega leta. V dveh primerih je Mahmutoviću pomagal komaj 18-letni Srb Dušan Avdić, ki je krivdo priznal že na predobravnavnem naroku, za kar je bil na podlagi dogovora s tožilstvom obsojen na pet let in pol zapora (Mahmutoviću so tožilci v primeru priznanja brez uspeha ponujali 17 let zapora).

Nasilen tudi v priporu

Ropov se je 35-letni Bosanec po navedbah tožilstva loteval na podoben način. Z dekletom, ki je svoje storitve oglaševala prek spletnega portala Sloescort, se je dogovoril za obisk, po vstopu v stanovanje pa ji je nameril pištolo v glavo in jo prisilil, da je legla na tla ali pa je sama omahnila pod težo udarcev. Zahteval je denar, grozil s smrtjo, kričal, brcal, boksal, zelo pogosto v glavo. Po obtožbi je eno, s prelepljenimi usti in zvezano, posilil, drugo pa spolno zlorabil s pištolo z dušilcem. Kot rečeno, je Mahmutović stari znanec organov pregona in sodišč, predvsem zaradi nasilništva. Letošnjega aprila je v priporu na Povšetovi v trebuh zabodel drugega pripornika in ga hudo poškodoval, zaradi česar so ga iz Ljubljane premestili v Koper.