Sovražni govor

Incident na slovensko-avstrijski meji: »Za Jugoslovane zaprto«

S.R.
22. 11. 2020, 11.29
Posodobljeno: 22. 11. 2020, 15.11
Deli članek:

V Avstriji so zaradi spornega sporočila, ki ga je pritrdil na tablo na slovensko-avstrijski meji, suspendirali policista.

Google Maps
Sporen zapis naj bi prilepil na tablo na avstrijski strani meje.

Incident se je po poročanju avstrijskega časnika Kleinezeitung zgodil 20. oktobra na mejnem prehodu Lavamund – Vič, seveda na avstrijski strani na avstrijskem Koroškem. Pozoren potnik, ki se je natančno na tisti dan ob pravilni uri skozi Dravograd podal v Avstrijo, je imel na tabli, na kateri sicer piše »Polizei – Grenzkontrolle« (Policija – mejna kontrola), priložnost videti tudi zapis, ki bi se preveden v slovenščino glasil takole: »Za Jugoslovane zaprto, saj se tudi Avstrijci ne smejo prosto gibati.« 

Za zapisano je poskrbel eden od policistov, ki je tistega dne na mejnem območju patruljiral skupaj s svojim sodelavcem. Stavek je zapisal na list papirja in ga pritrdil na mejno tablo, kjer je bil po navedbah tiskovnega predstavnika policije v Wolfsbergu viden najmanj eno uro, nato so ga odstranili. Policija je uslužbenca zaradi sovražnega govora že suspendirala, zadeva pa je po navedbah časnika trenutno v rokah državnega tožilca v Celovcu.

»Uslužbenca so glede na to dejanje in ob upoštevanju njegovih drugih kršitev med službovanjem v preteklosti začasno suspendirali,« je še pojasnil tiskovni predstavnik, ki je potrdil, da so zadevo zaradi suma sovražnega govora predali tožilstvu v Celovcu, ki je bilo z njo seznanjeno 16. novembra. Zaenkrat še ni znano, ali bo tožilstvo zoper policista sprožilo tudi preiskavo zaradi spodbujanja sovraštva, a zagotovo ga čaka tudi notranji disciplinski postopek, so še zaključili pri Kleinezeitung.