Incident se je po poročanju avstrijskega časnika Kleinezeitung zgodil 20. oktobra na mejnem prehodu Lavamund – Vič, seveda na avstrijski strani na avstrijskem Koroškem. Pozoren potnik, ki se je natančno na tisti dan ob pravilni uri skozi Dravograd podal v Avstrijo, je imel na tabli, na kateri sicer piše »Polizei – Grenzkontrolle« (Policija – mejna kontrola), priložnost videti tudi zapis, ki bi se preveden v slovenščino glasil takole: »Za Jugoslovane zaprto, saj se tudi Avstrijci ne smejo prosto gibati.« 

Za zapisano je poskrbel eden od policistov, ki je tistega dne na mejnem območju patruljiral skupaj s svojim sodelavcem. Stavek je zapisal na list papirja in ga pritrdil na mejno tablo, kjer je bil po navedbah tiskovnega predstavnika policije v Wolfsbergu viden najmanj eno uro, nato so ga odstranili. Policija je uslužbenca zaradi sovražnega govora že suspendirala, zadeva pa je po navedbah časnika trenutno v rokah državnega tožilca v Celovcu.

»Uslužbenca so glede na to dejanje in ob upoštevanju njegovih drugih kršitev med službovanjem v preteklosti začasno suspendirali,« je še pojasnil tiskovni predstavnik, ki je potrdil, da so zadevo zaradi suma sovražnega govora predali tožilstvu v Celovcu, ki je bilo z njo seznanjeno 16. novembra. Zaenkrat še ni znano, ali bo tožilstvo zoper policista sprožilo tudi preiskavo zaradi spodbujanja sovraštva, a zagotovo ga čaka tudi notranji disciplinski postopek, so še zaključili pri Kleinezeitung.