Slovenija kot vmesna postaja

Med pajdaši tihotapcev tudi varnostniki v ljubljanskem azilnem domu

C.E./STA
20. 11. 2020, 13.53
Posodobljeno: 20. 11. 2020, 13.55
Deli članek:

Kriminalistična policija je razkrinkala združbo, ki je tihotapila migrante v Slovenijo in iz ljubljanskega azilnega doma naprej proti drugim evropskim državam.

Bobo
Fotografija je arhivska

Ljubljanski kriminalisti so vse od junija lani izvajali preiskavo mednarodne hudodelske združbe, ki je tujcem v ljubljanskem azilnem domu omogočala prehode v druge evropske države, je v izjavi za medije pojasnil Stojan Belšak z ljubljanske kriminalistične policije.

Preiskavo so končali v sredo, ko so na več lokacijah opravili hišne preiskave in pridržali sedem oseb. Gre za tri državljane Pakistana, dva slovenska državljana ter po enega državljana Iraka in Mjanmara. V sklopu hišnih preiskav so policisti zasegli več predmetov, pomembnih za kazenski postopek, pa tudi pol kilograma prepovedane konoplje.

Kriminalistično preiskavo zoper 12 osumljencev so uvedli zaradi utemeljenih razlogov za sum, da so skupaj z do sedaj še neugotovljenimi sostorilci kot člani hudodelske združbe iz koristoljubja tihotapili tujce iz Turčije, Iraka, Irana, Pakistana, Afganistana, Bangladeša in Somalije. Tihotapljenje tujcev je potekalo po balkanski poti, ciljne države pa so bile Italija, Nemčija in Francija, je povedal Belšak.

Združba je delovala organizirano in na ustaljen način, prav tako je po besedah Belšaka dobro poznala policijske postopke in postopke pridobivanja mednarodne zaščite. Migranti so tako v organizaciji združbe nezakonito vstopili v Slovenijo, nato pa so jih usmerili v azilni dom. Tam so izrazili namero za pridobitev mednarodne zaščite, ko so razmere dopuščale, pa so zapustili Slovenijo. Migranti so od članov združbe dobili tudi natančna navodila, kaj povedati v primeru, da jih zasači policija. 

Ko so imeli denar, so zapustili Slovenijo

Kot je pojasnil Belšak, so nekateri odšli proti Italiji že po treh dneh, drugi pa tudi po več kot enem mesecu. To je bilo odvisno tudi od tega, ali so imeli tujci pri sebi dovolj denarja, saj je za organizacijo hudodelska združba zahtevala med 100 in 500 evrov. Po doslej zbranih podatkih policije so člani združbe v tem času pridobili najmanj 40.000 evrov premoženjske koristi.

Poleg dveh slovenskih državljanov, ki so jih policisti prijeli v okviru zaključne akcije, jih je v združbi sodelovalo še več. Policija je namreč ugotovila, da so med osumljenci tudi Slovenci, ki so v času preiskave opravljali naloge varovanja v azilnem domu.

Vseh sedem oseb, ki so jih prijeli v sredo, so v četrtek privedli na Okrožno sodišče v Ljubljani, kjer so jih sodno pridržali. Osumljeni so 26 kaznivih dejanj, v okviru katerih so opravili prevoze 108 tujcev. Vsa kazniva dejanja naj bi storili v kvalificirani obliki, za katera je predpisana zaporna kazen od treh do 15 let zapora.