Magnituda 7

VIDEO in FOTO: Grčijo in Turčijo stresel močan potres

S.R.
30. 10. 2020, 13.25
Posodobljeno: 30. 10. 2020, 20.30
Deli članek:

Območje zahodne obale Turčije in grških otokov v Egejskem morju je danes stresel močan potres. Umrlo je najmanj 10 ljudi v Turčiji in dva na Samosu, najmanj 120 pa je ranjenih.

Reuters
Posledice potresa v Izmirju.

Žarišče potresa z magnitudo 7, ki je danes malo pred 13. uro stresel grške otoke v Egejskem morju in območje zahodne obale Turčije, je bil po prvih ocenah severno od otoka Samos. Sledilo je še več popotresnih sunkov z magnitudami med 4 in 4,7. Potres je po poročanju turške vladne agencije za naravne nesreče AFAD terjal najmanj 10 žrtev, ranjenih pa je najmanj 120 oseb.

Posnetki iz turškega mesta Izmir, ki se nahaja v bližini žarišča, razkrivajo, da se je nekaj zgradb zrušilo, videti pa je tudi posnetke ljudi, ki brskajo med ruševinami, pri čemer BBC opozarja, da avtentičnosti posnetkov še ni bilo mogoče potrditi.

Potres so po poročanju Ameriškega geološkega zavoda (US Geological Survey) čutili vse od Aten do Istanbula. Turška agencija AFAD poroča, da je bilo žarišče na globini 16,5 kilometra, medtem ko Ameriški geološki zavod poroča o globini 10 kilometrov. 

Potres je povzročil tudi manjši cunami, ki je zadel otok Samos, od koder poročajo o znatni materialni škodi. Tiskovna agencija Reuters poroča, da so prebivalce na otoku, teh naj bi bilo približno 45.000, pozvali, naj se izogibajo obalnih območij. Od manjšem cunamiju poročajo tudi iz Izmirja in nekaterih delov turške obale. Turški minister za notranje zadeve Suleyman Soylu je prek twitterja potrdil, da se je v provinci Izmir zrušilo najmanj šest zgradb, medtem ko je župan mesta Izmir Tunc Soyer za CNN dejal, da se jih je zrušilo približno 20.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po potresu tvitnil, da je pripravljen priskočiti na pomoč z vsemi sredstvi, ki so na voljo Turčiji, poroča Slovenska tiskovna agencija. Dodaja, da sta se po potresu že slišala zunanja ministra Grčije in Turčije Nikos Dendias in Mevlüt Cavusoglu, ki sta si kljub nedavni zaostritvi odnos med državama obljubila medsebojno pomoč. "Oba ministra sta poudarila, da sta pripravljena pomagati, če bo potrebno," so sporočili iz turškega ministrstva.

Emsc
Kje vse so ga čutili glede na podatke Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra.

Emsc
Žarišče potresa je bilo severno od grškega otoka Samos.