Želeli na boljše, a našli smrt

V najhujši tovrstni nesreči letos utonilo najmanj 140 ljudi

S.R.
30. 10. 2020, 08.56
Posodobljeno: 30. 10. 2020, 08.57
Deli članek:

V nesreči ladje ob obali Senegala je utonilo približno 140 migrantov. Po navedbah Mednarodne organizacije za migracije gre za najbolj smrtonosen brodolom letos.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je v včerajšnji izjavi za javnost sporočila, da je ob obali Senegala potonila ladja s približno 200 ljudmi na krovu. Glede na poročila medijev so španska in senegalska mornarica ter lokalni ribiči uspeli rešiti približno 60 oseb, iz morja pa so izvlekli tudi najmanj 20 trupel, so dodali po poročanju CNN. 

Ladja je bila namenjena na španske Kanarske otoke, a jo je nekaj ur po izplutju iz Mboura, obalnega mesta na zahodu Senegala, zajel ogenj. V bližini mesta Saint-Louis na severozahodu države je nato potonila. »V organizaciji IOM nas je zadnja tragedija, ki sledi štirim brodolomom v osrednjem Sredozemlju in Rokavskem prelivu prejšnji teden, globoko užalostila,« so zapisali v izjavi za javnost. Po njihovih ocenah se je sicer število plovil z migranti, ki iz zahodne Afrike potujejo na Kanarske otoke, v tem letu povečalo za več kot štirikrat. Po podatkih španske vlade je na Kanarske otoke letos prispelo več kot 11.000 migrantov. V enakem obdobju lani so jih zabeležili 2557. 

Pri organizaciji IOM so vlade, partnerje in mednarodno skupnost pozvali k enotnosti v boju proti trgovini z ljudmi in mrežami tihotapcev, ki za lastno korist zlorabljajo obupano mladino. Samo septembra naj bi se na pot z zahoda Afrike proti Kanarskim otokom podalo 14 plovil s 663 migranti na krovu. Več kot četrtina ladij je potonila oziroma doživela kakšno drugo nesrečo. Včerajšnja nesreča je bila po navedbah organizacije najhujša letos, sicer pa je na tej poti v tem letu umrlo najmanj 414 ljudi.