Dvojni umor in samomor

Ante je bil nepredvidljiv tiran in zalezovalec, v stanovanju so obležala tri trupla

S.R.
28. 10. 2020, 15.12
Posodobljeno: 28. 10. 2020, 15.12
Deli članek:

Ta krvav zločin v švicarskem Zürichu, v katerem je vlogo glavnega protagonista, krvnika dveh žensk, odigral Ante S., se je sicer odvil že konec maja 2019, a so zdaj postale znane podrobnosti, pravzaprav redosled dogodkov, ki so ga v poročilu razkrili kriminalisti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

60-letni Ante S. je tistega usodnega dne umoril svojo nekdanjo partnerko, 34-letno Leonoro F., njeno 38-letno prijateljico Dano T. in si sodil sam. V zgodnjih jutranjih urah je opremljen s pištolo, naboji in rumenim lepilnim trakom vstopil v Danino stanovanje, kjer je začasno bivala tudi Leonora. Nato je obe tam zadrževal kot talki, jutro pa se je končal s tremi trupli, danes poroča švicarski časnik Neue Zürcher Zeitung, ki se je dokopal do poročila o kriminalistični preiskavi.

Dano je ustrelil že takoj na začetku

V poročilu je navedeno, da je Dana z balkona stanovanja že malo po 5. uri zjutraj poklicala policijo in prijavila vdor v stanovanje. Njen glas je hitro umolknil, v ozadju pa je bilo slišati le še glasne krike. Nove telefonske zveze z Dano jim ni več uspelo vzpostaviti. Le osem minut pozneje so bili na kraju policisti, ki pa takrat niso vedeli, da je klicateljica že mrtva. Zdaj je znano, da jo je Ante ustrelil tisti trenutek na balkonu, to je potrdila tudi poznejša obdukcija. 

Ante je policijo sicer pričakal pri oknu ter jim zagrozil, naj se umaknejo, sicer bo talki ustrelil. Pojasnil je, da potrebuje čas za pogovor z nekdanjo partnerko. Ta je bila v tistem trenutku še živa. Pogajanja so se nato nadaljevala naslednje tri ure, na prizorišče pa so prispeli tudi specialci in pogajalska ekipa. 

Dejal je, da potrebuje čas

Malo po 6. uri so policisti z Antejem prvič spregovorili prek telefona, on pa se jim je predstavil in grožnje ponovil, saj je skozi okno še vedno videl policijske uniforme. V naslednjem telefonskem klicu 43 minut pozneje je nastopil bolj agresivno. Dejal je, da bo, če bodo karkoli poskušali, sledila »katastrofa.« Pogajalcem ga je takrat sicer uspelo prepričati, da omogoči pogovor z eno od talk. Na drugi strani se je javila Leonora, ki jim je dejala, da je nepoškodovana. Tudi to se je pozneje izkazalo za laž, saj so kriminalisti ugotovili, da jo je Ante do tistega trenutka že pretepel ter ji roke in noge zavezal z lepilnim trakom.

Naredil je »sranje« 

Nekaj minut pred 8. uro je nato Ante zahteval dodaten čas. Dejal je tudi, da se bo vse končalo dobro in da ne želi »delati sranja.« Ko se bosta pogovorila, bo pištolo vrgel skozi okno in se predal, je še pojasnil. Policija mu je zato postavila ultimat, do 8.30 ure mora stanovanje zapustiti, talki pa izpustiti. To se ni zgodilo. Ob natančno 8.34 uri je Ante svojemu zetu poslal sporočilo, v katerem je zapisal, da je »naredil sranje« in da naj pokliče policijo, pet minut pozneje pa so se zaslišali trije streli. Takrat so v stanovanje vdrli specialci, a so bili prepozni. Leonora je s strelnimi ranami, eno na predelu glave in drugo na prsih, ležala na postelji, ob njej je ležal Ante, kroglo si je pognal v sence. Na balkonu je ležala Dana. 

Agresiven in nepredvidljiv

Policija je že takrat pojasnila, da so postopali pravilno, kar so kriminalisti potrdili tudi v poročilu. Tiskovni predstavnik policije Marco Cortesi je zdaj ob objavi poročila dodal, da bi morda postopali drugače, če bi v tistem trenutku vedeli, da je ena od talk že mrtva. Anteja so sicer pred pošastnim dejanjem že obravnavali zaradi nasilja v družini. Ravno zaradi tega, ker jo je tepel, se je Leonora marca izselila in zatočišče našla pri Dani, a pred Antejem ni uspela ubežati. Znanci so ga tudi sicer opisali kot agresivnega in nepredvidljivega tirana in zalezovalca.