Dragan Kukanja

Znova o uboju 91-letne mame

S.S.
22. 10. 2020, 20.58
Deli članek:

Višje sodišče je odločilo, da bodo Draganu Kukanji zaradi uboja 91-letne mame in nasilja v družini ponovno sodili.

STA
Obtoženi Kukanja pred novogoriškim okrožnim sodiščem.

Kukanjo je novogoriško okrožno sodišče marca spoznalo za krivega uboja matere in dolgoletnega nasilja v družini ter ga nepravnomočno obsodilo na 12 let zapora.

Zaradi dolgoletnega trpinčenja in nasilja nad ostarelo materjo, invalidno ženo in hčerko so mu prisodili dve leti in šest mesecev zapora. Za uboj so mu dosodili 10 let zapora in tako izrekli enotno kazen 12 let zapora. Državna tožilka Marta Durnik Vukelić je zanj sicer predlagala skupno 30 let zaporne kazni. Višji sodniki pa so pred kratkim v celoti ugodili pritožbi tožilstva, ki se ni strinjalo z odločitvijo senata, ki je surovo ravnanje zajelo v nasilju v družini. Delno so višji sodniki ugodili tudi pritožbi Kukanjevega zagovornika Mitje Podgornika.

Del kazni že pravnomočen

Višji sodniki so poleg nasilja v družini v večletnem ravnanju s hčerko, ženo in mamo prepoznali tudi zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje. Poleg tega so višji sodniki Kukanji dodali še kazen za zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje, za kateri ga je okrožno sodišče oprostilo. Za vsako od teh kaznivih dejanj so mu določili dve leti zapora ter izrekli enotno kazen treh let in pol. Ta del kazni je že pravnomočen. Je pa višje sodišče razveljavilo del sodbe, ki se nanaša na uboj, in sodbo vrnilo novogoriškemu sodišču v ponovno sojenje.