Ciljna destinacija: Velika Britanija

FOTO: V dobro organizirani tihotapski združbi štirje Slovenci, zasegli za šest milijonov evrov tobačnih izdelkov

L.K./STA
19. 10. 2020, 14.02
Posodobljeno: 19. 10. 2020, 14.10
Deli članek:

Celjski kriminalisti so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo in ob usmerjanju specializiranega državnega tožilstva prejšnji teden razbili dobro organizirano mednarodno kriminalno združbo, ki je osumljena tihotapljenja cigaret.

PU Celje
Zaseg cigaret

V hudodelski združbi so sodelovale najmanj štiri osebe, stare od 25 do 51 let, vsi pa so slovenski državljani.  S kazensko ovadbo so kriminalisti v petek 51-letnega osumljenca privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor, ostale tri pa čaka kazenska ovadba. Pri vseh štirih so opravili tudi hišne preiskave, so danes sporočili s Policijske uprave Celje.

V hišni preiskavi pri 51-letnem osumljencu so kriminalisti zaradi očitnega nesorazmerja med obsegom premoženja in njegovimi dohodki zasegli in zavarovali premoženje v višini okoli 100.000 evrov, za katerega obstaja sum, da je nezakonitega izvora. Gre za več osebnih vozil.

Prav tako so mu zasegli še dobrih pet ton pralnih sredstev, ki jih je osumljeni pakiral v ponarejeno embalažo znanih blagovnih znamk in prodajal kot originalno blago. Za omenjeno je osumljen storitve kaznivega dejanja preslepitve kupcev.

V preiskavi, ki je potekala od septembra lani, je bilo ugotovljeno, da je kriminalna združba v sodelovanju z za zdaj še neznanimi sostorilci iz Litve organizirala tihotapljenje cigaret beloruske tobačne znamke iz Ruske federacije na carinsko območje EU. Tobačne izdelke so najpogosteje s tovornimi ladjami pripeljali do pristanišč v Belgijo in na Nizozemsko, kjer so tovor naložili na vozila slovenskih prevoznikov in ga pripeljali v Slovenijo.

Osumljenci so v Sloveniji legalno ustanovili štiri podjetja, organizirali prekladanje tovora, izpolnjevali novo tovorno dokumentacijo, s čimer so prikrili dejanski izvor blaga ter nato cigarete, skrite med drug tovor, odpeljali na ciljno destinacijo v Veliko Britanijo.

V času preiskave je bilo opravljeno pet večjih zasegov cigaret. Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da bi tržna vrednost zaseženih tobačnih izdelkov pri prodaji na ilegalnem tržišču Velike Britanije znašala okoli šest milijonov evrov.

Za namen učinkovitejšega zbiranja dokaznih dejstev o kaznivem dejanju je bila ustanovljena specializirana preiskovalna skupina, ki so jo sestavljali specializirano državno tožilstvo, Finančna uprava RS, Urad za preprečevanje pranja denarja in policija.

V preiskavi je na podlagi Evropskih preiskovalnih nalogov potekalo intenzivno mednarodno sodelovanje z varnostnimi organi Velike Britanije, Litve, Francije, Madžarske ter Eurojustom in Europolom.

Policija pa je občane opozorila, naj ne nasedajo osebam, ki izdelke prodajajo po cenah, nižjih od dejanske vrednosti, saj je velika verjetnost, da gre za ponarejene izdelke sumljivega izvora.