Korupcija

Senator »globoko v spodnjicah« skrival gotovino, bankovci niso bili »čisti«

S.R.
16. 10. 2020, 08.58
Posodobljeno: 16. 10. 2020, 08.58
Deli članek:

Celoten prizor naj bi bil precej sramoten, zato so z informacijami o preiskavi skopi.

Reuters
Senator Chico Rodrigues

Brazilska policija je v okviru preiskave zlorabe sredstev, namenjenih reševanju koronakrize, v sredo potrkala na vrata senatorja Chica Rodriguesa, sicer zaveznika brazilskega predsednika Jaira Bolsonara. Med osebno preiskavo so naleteli na zanimivo najdbo, Rodrigues je namreč v spodnjicah, skorajda v zadnjiku, skrival večjo količino denarja. 

»Policija poseduje videoposnetek drugega osebnega pregleda. Vendar v tem primeru, glede na način, kako je senator Chico Rodrigues denar skril – kar globoko v spodnjicah –, teh fotografij ne bom dodal poročilu, da mu ne bi povzročile še večje sramote,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters v včerajšnji odločitvi o 90-dnevnem suspenzu senatorja zapisal vrhovni sodnik Luis Roberto Barroso. Po poročanju brazilskega časnika Estado de São Paulo naj bi Rodrigues pod zadnjico skril 30.000 brazilski realov (približno 4500 evrov). »Za predstavo, kako absurdna je bila situacija, na nekaterih bankovcih so bili vidne sledi blata,« pa je poročal časnik Revista Crusoe, ki je prvi razkril zgodbo. Dodali so, da je bil celoten prizor zelo sramoten. 

Boj proti korupciji

Rodrigues, ki v brazilskem senatu zastopa zvezno državo Roraima, Bolsonaro pa ga je v senatu imenoval tudi za namestnika vodje njegove administracije, je v izjavi za javnost hišno preiskavo sicer potrdil, a podrobnosti ni želel pojasnjevati. Prav tako je zanikal kakšne koli kršitve. Zadeve ni želela komentirati niti policija, ki se je sklicevala na načelo zaupnosti preiskave. Se je pa včeraj oglasil Bolsonaro, ki je dejal, da je policijska racija še en dokaz, da se njegova vlada bori proti korupciji. »V moji vladi ni korupcije, proti njej se borimo ne glede na to, kdo je vpleten,« je pred svojo rezidenco pojasnil svojim podpornikom. Njegova podoba o velikemu borcu proti korupciji, ki jo je zgradil med predsedniško kampanjo, je sicer precej omajana. Kot poroča Reuters, je na začetku leta denimo odstopil izjemno priljubljen sodnik Sergio Moro, ki je bil znan kot velik borec proti korupciji. Moro je trdil, da se je Bolsonaro poskušal vmešavati v neko policijsko preiskavo, povezano s korupcijo. Bolsonaro njegove navedbe zanika. Hkrati zaradi korupcije trenutno v Riu De Janeiru preiskujejo Bolsonarovega sina Flavia Bolsonara, ki prav tako zanika, da bi storil kar koli nezakonitega.