za strah in prestane bolečine zahteva odškodnino

Zaradi ugrabitve od države zahteva 45 tisoč evrov odškodnine

J. Koršič / Dolenjski list
10. 10. 2020, 07.53
Deli članek:

Maja lani so trije ilegalni prebežniki ugrabili Mirka Moravca, ta pa za ugrabitev krivi državo ter za strah in prestane bolečine zahteva odškodnino.

bb
Tako se je Mirko Moravec šest ur zvezan vozil od Bele krajine do italijanske meje.

Takrat 79-letni Belokranjec Mirko Moravec je delal v svojem vinogradu, ko ga doletelo neljubo srečanje s tremi mladeniči, ki so nezakonito prišli čez mejo. Zvezali so ga in ga v prtljažniku avtomobila šest ur vozili do italijanske meje. Tam so ga izpustili, sami pa zbežali čez mejo, kjer so jih ujeli italijanski policisti. Da se je to sploh lahko zgodilo, Moravec krivi državo, ker ga ni zaščitila; zdaj za strah in prestane bolečine zahteva 45 tisoč evrov odškodnine.

Mirku Moravcu je ta dogodek korenito spremenil življenje. Živi v strahu, da ga bo spet kdo napadel, saj v Beli krajini vsak dan čez Kolpo v Slovenijo nezakonito prihajajo prebežniki. V medijih se prav zato ne želi več izpostavljati, nam je povedala njegova hči Nataša Moravec. Tudi ona je prepričana, da je za ugrabitev kriva država.

DRŽAVA JE ODGOVORNA ZA VARNOST

Moravčev pooblaščenec Jožef Klavdij Novak iz odvetniške družbe Čeferin prav tako trdi, da je država dolžna zagotoviti splošno varnost. »To pomeni, da je upravičena izvajati ukrepe za zagotavljanje takšne varnosti. Država je odgovorna za posledice kaznivega dejanja, če iz okoliščin primera izhaja, da bi z aktivnim ravnanjem v okviru zakonskih pooblastil kaznivo dejanje lahko preprečila. V skladu z zakonom o nadzoru državne meje je država dolžna preprečevati nedovoljene migracije, česar v konkretnem primeru organi oblasti niso storili, in s tem so opustili dolžno ravnanje,« navaja Novak.

Ugrabitelji in Moravec so kar dvakrat prečkali državno mejo med Hrvaško in Slovenijo; enkrat prek prehoda za obmejni promet Sodevci, kjer ni bilo nobenega policista, zapornica pa je bila dvignjena, drugič pa so prečkali mejo na prehodu pri Ilirski Bistrici, a jih ni nihče ustavil, nihče ni preveril njihovih osebnih dokumentov, utemeljuje tožbo pooblaščenec Novak.

bb
Hčerka Nataša Moravec za ugrabitev prav tako krivi državo.

POLICIJA DELA PO ZAKONU

Ali je mogoče trditi, da so trije ugrabitelji kar dvakrat prečkali mejo na mejnih prehodih, a jih nihče ni kontroliral, smo povprašali na Generalno policijsko upravo. Zanimalo nas je tudi, ali isto osebo večkrat zalotijo pri nezakonitem prehodu državne meje; ali ni to prekršek, zaradi katerega bi morali takšno osebo ovaditi.

Odgovor, ki nam ga je poslala predstavnica za odnose z javnostmi Maja Ciperle Adlešič, je bil skop: »Konkretnega sodnega postopka, ki poteka, ne moremo komentirati. Zagotavljamo pa, da slovenska policija na področju varnosti državne meje ter nedovoljenih migracij in tujcev naloge opravlja skladno z veljavno nacionalno in evropsko zakonodajo ter mednarodnimi konvencijami.«

bb
Trije ugrabitelji na novomeškem sodišču.

SODBA IZREČENA, MIGRANTA IZPUŠČENA

Moravca so ugrabili 18-letni Alžirec ter 25-letna Maročan in Alžirec. Prva dva sta avgusta lani po dogovoru s tožilstvom na sodišču v Novem mestu krivdo priznala in bila za ugrabitev in rop obsojena na leto in devet mesecev zapora. Tretji se je sprva izdajal za mladoletnega, a je bil na koncu prav tako obsojen na enako zaporno kazen. Vsem trem so izrekli še petletni izgon iz države. Kot so nam potrdili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij, sta dva obsojena ugrabitelja že predčasno izpuščena iz zapora.