sojenje

Pije, vlamlja, krade in se igra z ognjem

S.S.
8. 10. 2020, 20.15
Deli članek:

Različne instance sodišč se že od leta 2012 ukvarjajo z vprašanjem, kdo je zažgal ponjavo neregistriranega avtomobila oziroma smetnjak ter s tem ogrozil življenje in premoženje dveh grosupeljskih družin.

Profimedia
Perko naj bi v noči na 7. januar 2012 najprej z vžigalnikom zažgal ponjavo na neregistriranem passatu, potem pa še smetnjak.

Na zatožni klopi ves ta čas sedi stari znanec represivnih organov, danes 29-letni Jean Mark Perko iz Grosupljega, ki je obtožen dveh kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, za kar mu grozi do pet let zapora.

Včeraj bi moral podati svoj zagovor, a je pred novopečenim ljubljanskim okrožnim sodnikom Bernardom Tanjškom zevala zgolj prazna zatožna klop. Pred očitki se namreč brani s prostosti. »Obtoženca ni. Veste, kje je?« je njegovega zagovornika Vanjo Radanovića vprašal sodnik. Odvetnik je odkimal, sodnik pa narekoval zapisnikarici: »Vabilo obtožencu je izkazano, izostanka ni opravičil. Ker obtoženi ni pristopil h glavni obravnavi, se ta ne začne in se določi nov datum ...« Sojenje se bo predvidoma začelo 4. novembra, sodišče pa ima, kot je bilo slišati, namen zaslišati »za cel avtobus prič«.

V eni noči naj bi zagrešil dva požiga

Perko naj bi sicer v noči na 7. januar 2012 na Partizanski ulici v Grosupljem z vžigalnikom zažgal ponjavo na neregistriranem passatu, ki je bil parkiran na dvorišču stanovanjske hiše. Zaradi požara je vozilo zagorelo po prednjem delu, s čimer je bila povzročena nevarnost za življenje družine Z. Člani so v hiši spali, požar pa bi se zaradi neposredne bližine električne omarice in plastičnih oken lahko razširil na celotno hišo, a so še pravi čas posredovali gasilci. Vajo naj bi Perko iste noči ponovil na naslovu Pod hribom, kjer je po navedbah tožilstva zažgal smetnjak ob hiši. Ognjeni zublji so že prasnili po fasadi, vse do strehe v višini šestih metrov, ožgal se je žleb in asfalt pod njim, zagorel pa je tudi sosednji smetnjak, s čimer je ogrozil življenje in premoženje družine Č. Tudi v tem primeru so pravočasno posredovali gasilci.

Vlom v vrtnarijo odslužil v korist družbe

Perko je sicer v preteklosti že polnil strani črnih kronik. Septembra lani je na okrožnem sodišču v Krškem sprva trdil, da se ne spominja, da bi leta 2017 s soobtoženim pajdašem na Čatežu ob Savi vlomil v stavbo nekdanje vrtnarije Agraria. Najprej je povedal zgolj to, da je obsedel na klopci ter bruhal od piva in žganja, potem pa je le priznal, da sta s kolegom temeljito preiskala prostore in odnesla prenosni računalnik, tri škatlice cigaret Marlboro, Petrolovo kartico za točenje goriva in 230 bonov za malico ter tako družbo Terme Čatež oškodovala za 1220 evrov. Perko je takrat še pred obravnavo poravnal svoj delež škode v višini 660 evrov, prisojeno kazen, deset mesecev zapora, pa je odslužil s 600 urami dela v splošno korist.