Omilili obtožnico

Leto in štiri mesece za utopitev v Dravi

S.S.
6. 10. 2020, 20.00
Deli članek:

Na ponovljenem sojenju za utopitev Martina Rogine v reki Dravi pred petimi leti so Petru Vravniku okrožni sodniki po tem, ko se je očitke odločil priznati, prisodili leto in štiri mesece zapora.

STA
Obtoženi Peter Vravnik se je v ponovljenem postopku branil s prostosti.

Kot je znano, je tožilstvo na zadnjem naroku pred 14 dnevi omililo obtožnico. Prej so mu očitali uboj, po novem povzročitev smrti iz malomarnosti, Vravnik pa se je naposled očitke odločil priznati.

Slovenjgraško okrožno sodišče ga je že leta 2017 spoznalo za krivega uboja in mu izreklo šest let in dva meseca zapora, a je mariborsko višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo okrožnemu sodišču v novo sojenje. Ker pa na slovenjgraškem sodišču ni bilo več na voljo sodnika, ki bi lahko prevzel to kazensko zadevo, so sojenje preselili v Maribor.

Ključno vlogo pri omilitvi očitkov je imelo zaslišanje sodnega izvedenca psihiatrične stroke Bojana Filipiča. Ta je obtožencu, ki je pred petimi leti na Dravi blizu Dravograda porinil 33-letnega Martina Rogino s čolna in tako povzročil njegovo utopitev, pripisal kronično duševno-vedenjsko motnjo zaradi dolgoletnega uživanja alkohola, ki je bila prisotna tudi v času obravnavanega kaznivega dejanja. Po ocenah izvedenca Vravnik sicer nima drugih psihičnih težav, je pa bilo med moškima na čolnu konfliktno stanje, ki je trajalo že več let in je najverjetneje privedlo do medsebojnega obračunavanja, podprtega z večjimi količinami alkohola pri obeh vpletenih. Izvedenec ocenjuje, da je Vravnik Rogino v Dravo pahnil v afektu.

Trije pijanci v gumijastem čolnu ...

Sedemnajstega julija 2015 okoli 21.30 so se trije pivski znanci v Sv. Boštjanu podali na izlet z gumijastim čolnom po reki Dravi, ko se je med njimi vnel prepir.

PU Celje
Pokojni Martin Rogina

Vravnik je menda začel žaliti Rogino, ki ga je zaman večkrat prosil, naj ga vendarle neha zbadati. Vravnika je nazadnje poskušal umiriti tako, da ga je z eno roko sunil v prsi, kar ga je še bolj podžgalo. Rogino, ki je bil sicer neplavalec, je potisnil najmanj dvakrat tako močno in sunkovito, da ga je pahnil v deročo vodo. Tretji na čolnu je bil Janko Helbl, ki prav tako ni znal plavati. Rogini je vseeno poskušal pomagati, kar pa mu je preprečil Vravnik. Še več: Helbla je večkrat udaril in brcnil, ga pri tem poškodoval, nazadnje pa ga grozeče vprašal, ali naj v vodo vrže še njega. Kaj se je zgodilo v čolnu na Dravi, nista razkrila nikomur. Roginovo truplo so našli šele po nekaj dneh iskalne akcije, ko so svojci obvestili policijo, da ga pogrešajo.