sporni posli z zemljišči

Zadeva Trenta: tožilstvo zoper Janšo vložilo obtožnico

B.K.
1. 10. 2020, 18.03
Posodobljeno: 1. 10. 2020, 20.14
Deli članek:

Specializirano državno tožilstvo je danes na ljubljansko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper predsednika vlade in SDS Janeza Janšo, potem ko se je februarja po več kot petih letih končala sodna preiskava zaradi domnevno spornih poslov z zemljišči v Trenti. Janši očitajo zlorabo položaja ali pravic.

Bobo
Predsednik vlade Janez Janša.

Na Specializiranem državnem tožilstvu so za necenzurirano.si pojasnili, da so v zadevi Trenta na okrožno sodišče v Ljubljani zaradi zlorabe položaja in pravic oziroma pomoči pri tem kaznivem dejanju vložili obtožnico zoper tri osebe.

To naj bi bili nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic, nekdanji direktor podjetja Eurogradnje Klemen Gantar in Janez Janša. Vsi trije so bili osumljeni že med sodno in kriminalistično preiskavo, poroča portal necenzurirano.si. Tožilstvo jim očita sodelovanje v nepremičninskih poslih, ki naj bi Janši na račun Imosa, danes propadlega gradbinca, prinesli okrog 110.000 evrov premoženjske koristi.

Tožilstvo je jedro preiskave usmerilo v posle z zemljiščem v Trenti. Zanj je Janša ob prodaji Imosu prejel 131.200 evrov. To je po ugotovitvah izvedencev precej več od njegove tržne vrednosti. Geodetska uprava je vrednost zemljišča pred leti ocenila na slabih 22.000 evrov, zdaj pa ga vrednoti na 15.000 evrov. V stečaju Imosa je bilo ovrednoteno na 18.000 evrov. Janša ga je leta 1992 še kot minister za obrambo kupil za 5500 evrov.

Gre za 15.600 kvadratnih metrov veliko zemljišče na desnem bregu Soče, na katerem so ruševine kmetije iz 19. stoletja, dostop pa je mogoč le po majhni brvi čez reko. Ker je del Triglavskega narodnega parka, je na zemljišču dovoljena le nadomestna gradnja kmetije.

Zakaj je Imos prek obvoda, podjetja Eurogradnje, od Janše sploh kupil to zemljišče, nikoli ni bilo jasno. Janša je leta 2012 na zaslišanju pred KPK zatrjeval, da je na zemljišču "mogoče zgraditi okoli deset apartmajev in to je bil tudi (Imosov, op. a.) namen". Toda Imos nikoli ni zaprosil za spremembo namembnosti zemljišča, še poroča necenzurirano.si