Epski polom pri poskusu pobega

VIDEO: Iz helikopterja bruhal na dvorišče bruseljskega zapora, iz katerega je poskušal rešiti soprogo

S.R.
28. 9. 2020, 22.09
Posodobljeno: 28. 9. 2020, 22.12
Deli članek:

Pod lastnim imenom je najel helikopter in z njim poskušal iz zapora rešiti soprogo. Zdaj je v lisicah tudi sam.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Ni se zgodilo v filmu, temveč v Bruslju, čeprav je zgodba zrela tudi za filmska platna. 24-letni Mike Gielen, sicer obsojen tihotapec drog, je v petek »ugrabil« helikopter, s katerim je želel nato iz zapora rešiti svojo 27-letno soprogo Kristel Appelt

Gielen in Appeltova sta se leta 2019 pobliže spoznala in poročila v mešanem zaporu v mestu Hasselt.

Apeeltova, ki je osumljena, da je decembra 2018 umorila svojega nekdanjega fanta Andyja Vandereyta, trenutno počiva v priporu v ženskem zaporu na jugu belgijske prestolnice. Nad tem istim zaporom je v petek krožil helikopter, ki je ob vzpodbujanju zapornic na vsak način želel pristati na dvorišču, a 35-letni pilotki manever ni uspel. Kot poroča britanski Guardian, je Gielenu, ki je, kot se je pozneje izkazalo, pilotko v podvig prisilil z imitacijo pištole, med dogajanjem postalo slabo, zaradi česar je iz helikopterja večkrat pomolil glavo in bruhal. Po neuspešnem pristanku je pilotko prisilil, da jih odpelje do mesta Helecine južno od Bruslja, kjer jih je na parkirišču čakalo vozilo, s katerim bi morala pobegniti s soprogo. 

Belgijska policija je nato v roku 24 ur od drame aretirala štiri ljudi. Gielena, njegovega 50-letnega očeta, ki sicer ni njegov biološki oče, a ga je posvojil že v rani mladosti, ter še dva osumljenca, stara 18 in 22 let. Kako so jim na sled prišli tako hitro? Gielen je ob najemu helikopterja uporabil kar svoje ime. Tom van Overbeke, odvetnik drznega storilca, je že potrdil, da je njegova stranka policistom celoten načrt priznala. »Videti je, da je bila celotna zadeva načrtovana precej amatersko,« je še dejal van Overbeke. 

Četverica je osumljena tatvine, v kateri je bilo uporabljeno nasilje z orožjem, sodelovanja v kriminalni združbi, nezakonitega odvzema prostosti in poskusa pobega.