Na policijo so se na začetku lanskega leta zaradi goljufije obrnili iz slovenske družbe, ki se nahaja na območju Policijske uprave Koper. Neznanec se je namreč seznanil z elektronsko komunikacijo med omenjeno slovensko družbo in italijansko družbo, s katero je prva poslovno sodelovala. Moški je nato iz podobnega elektronskega računa in kot lažni predstavnik italijanske družbe nadaljeval komunikacijo v povezavi s poslovnim sodelovanjem. Slovensko družbo je zavedel, ta je opravila plačilo računa, glej ga zlomka, na nek tuj bančni račun. S tem pa je storilec v svoj žep pospravil približno 32 tisoč evrov.

Policistom je bilo jasno, da so za izsleditev in identifikacijo storilca pomembni podatki iz tujine. Z mednarodnim sodelovanjem s pravosodnimi organi Italije so pridobili podatke, ki so utemeljevali sum, da je 58-letni državljan Italije storil kaznivo dejanje, s katerim si je protipravno pridobil premoženjsko korist.

Slovenski policisti so na pristojne pravosodne in varnostne organe Italije naslovili prošnjo, da opravijo zaslišanje osumljenega. Izkazalo se je, da je storilec v Italiji že bil obravnavan za podobna kazniva dejanja.

Na podlagi zbranih dokazov je bila zoper 58-letnika zaradi goljufije podana kazenska ovadba, grozi mu tri leta zapora.