večmesečna preiskava

FOTO: Policisti po požaru odkrili prepovedano drogo in orožje, dva osumljenca pristala v priporu

A.S.
24. 9. 2020, 12.52
Posodobljeno: 24. 9. 2020, 13.09
Deli članek:

Klopčič se je začel odvijati po opravljeni preiskavi požara, do katerega je marca prišlo v stanovanjski hiši v Mariboru.

SKP PU Maribor
Orožje zaseženo v Beltincih

Spomladi so bili mariborski policisti in kriminalisti obveščeni o požaru v stanovanjski hiši na Klemenčičevi ulici. S preiskavo so ugotovili, da je zaradi malomarnosti pri napeljavi električne energije požar povzročil 44-letnik.

Ker požara sam ni mogel nadzorovati in pogasiti, se je ta razširil čez celotne kletne prostore hiše. Ogenj so pravočasno pogasili gasilci in preprečili, da bi se ognjeni zublji razširili na sosednje stanovanjske hiše v strnjenem naselju. V takšnem primeru bi po besedah mariborskih policistov nedvomno nastala velika premoženjska škoda, ogrožena bi bila tudi življenja tamkajšnjih stanovalcev.

V hiši gojil konopljo

Z nadaljnjimi aktivnostmi so policisti ugotovili, da je omenjeni 44-letnik z neznanim sostorilcem v navedeni stanovanjski hiši v sedmih različnih prirejenih prostorih gojil prepovedano konopljo. Našli so 722 sadik te prepovedane droge (skoraj 13,5 kilograma konoplje) in 1,6 kilograma posušene marihuane.  

44-letnik je poleg tega osumljen tatvine električne energije, ker se je priključil na električno omrežje mimo merilne omarice. Na tak način je nezakonito pridobil 8.415 evrov protipravne premoženjske koristi.

Policisti so osumljenca 18. junija privedli na zaslišanje k mariborskemu dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

SKP PU Maribor
Zasežena konoplja

SKP PU Maribor
Zasežena marihuana

Prepovedano zel s 26-letnikom gojil tudi na območju Lendavskih Goric

Z dodatnim zbiranjem obvestil so mariborski kriminalisti ugotovili, da je 44-letnik skupaj s 26-letnikom, prav tako državljanom Slovenije, prepovedano konopljo gojil tudi na območju Lendavskih Goric. V posebej prirejenem prostoru so našli 107 sadik (nekaj manj kot štiri kilograme droge) in 41 gramov posušene marihuane. 

Kot da to ne bi bilo dovolj, je 26-letnik konopljo gojil tudi na območju Beltincev: skrival je 95 sadik, nekaj več kot 20 gramov posušenih delcev marihuane in 10 mililitrov konopljine smole. Policisti so našli tudi 1,36 gramov amfetaminov.

Pri preiskavi so kriminalisti zasegli tudi večjo količino sestavin za izdelavo eksploziva, smodnika, več kosov orožja in streliva. Moškega sumijo tako nedovoljene proizvodnje mamil kot tudi orožja ali eksploziva, saj je nezakonito pridobil in hranil večjo količino strelnega orožja in streliva.

Kriminalisti so 9. septembra tudi tega osumljenca privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku v Mariboru , ki je zanj odredil pripor.

SKP PU Maribor
Orožje zaseženo v Beltincih

SKP PU Maribor
Orožje zaseženo v Beltincih

SKP PU Maribor
Orožje zaseženo v Beltincih

Večja količina kalijevega perklorata, potrebnega za izdelavo eksploziva.

Preiskava očitanih kaznivih dejanj se s tem ni zaključila, saj so mariborski kriminalisti ugotovili, da je osumljenec iz Beltincev sodeloval tudi z 26-letnikom iz Šmartna ob Paki. Slednji mu je predhodno v nakup ponujal večjo količino kalijevega perklorata, potrebnega pri izdelavi eksplozivov.

V torek, 22. septembra, so kriminalisti s hišno preiskavo pri osumljenem zasegli večjo količino kalijevega perklorata in predelano puško. V zvezi s tem bodo na pristojno okrožno državno tožilstvo zoper osumljenega podali kazensko ovadbo.

SKP PU Maribor
V Šmartnm ob Paki so policisti zasegli večjo količino kalijevega perklorata, ki se uporablja pri izdelavi eksploziva.

SKP PU Maribor
26-letniku iz Šmartna ob Paki so zasegli tudi predelano puško.

SKP PU Maribor
Policiste preiskava v Šmartnem ob Paki ni pustila praznih rok.

Za rešetke?

Za povzročitev splošne nevarnosti je predpisana denarna kazen ali zapor do enega leta, za pečanje z drogami od enega do desetih let, za tatvino pa življenje za zapahi do treh let, so sporočili policisti, in dodali: "Za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, po 1. odstavku 307. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), je predpisano, da se storilec kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let, po 2. odstavku istega člena z zaporom od enega do desetih let in po 5. odstavku z zaporom do petih let".