v avstriji

Pijan po napačni strani avtoceste: dva mrtva, dve leti zapora in 235 tisoč evrov odškodnine

R.T.
15. 9. 2020, 08.42
Posodobljeno: 15. 9. 2020, 08.52
Deli članek:

Kako »izmeriti« škodo, ki jo povzroči voznik s prometno nesrečo, v kateri umrejo ljudje? Deželno sodišče v Linzu je presodilo v primeru trčenja iz julija 2014, v katerem sta izgubila življenja 9 let stara deklica in njen 20-letni brat.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Družino, ki se je iz Nemčije vračala na Kosovo, je katastrofa doletela v obliki voznika, ki je pripeljal po napačni strani avtoceste v bližini Linza v Avstriji. 55-letni voznik, gostilničar, ki je bil na pivski ekspediciji, je bil že jeseni 2014 obsojen na dve leti zaporne kazni.

Starša umrlih, ki sta bila v trku lažje fizično poškodovana, sta sprožila še odškodninsko tožbo. Sodišče je na koncu ocenilo, da so posledice na »dušo in telo« staršev in preživelega sina dolgotrajne. Čeprav je težko denarno oceniti posledice »izgube življenja bližnjega«, so razsodili, da mora gostilničar plačati 235 tisoč evrov. Oškodovanca sta sicer navajala še nekatere druge zdravstvene težave (aritmija srca) in zahtevala še višjo oškodnino, a je ta njihov zahtevek sodišče zavrnilo.