56-letni Rieli Franciscato je umrl v sredo, ko je bil v deževnem gozdu na eni od svojih misij, v okviru katerih je plemena ščitil pred stikom z zunanjim svetom. Tragedija se je zgodila na območju rezervata Uru Eu Wau Wau v zvezni državi Rondonia na zahodu Brazilije. Gre za območje, na katerem so v zadnjem času vse bolj dejavni gozdarji in rudarji. Nezakoniti sečna in rudarjenje sta v razmahu, svoje pa prispevajo tudi živinorejci, ki pragozd redčijo s požari. Smrt Franciscata bi lahko bila posledica teh nezakonitih dejavnosti, saj so ga domorodci najverjetneje obravnavali kot agresorja. 

Puščica ga je zadela v prsni koš

Dogodek je na lastne oči opazoval policist Paulo Ricardo Bressa, ki ga je pokojni prosil, če bi ga spremljal na njegovi ekspediciji. Kot je pojasnil, se je Franciscato podal na vrh hriba, da bi ugotovil, ali se po območju gibajo pripadniki nekega plemena. To naj bi bilo običajno »miroljubno,« a je bilo »tokrat prisotnih zgolj pet oboroženih moških, nekakšna bojna skupina,« pa je po poročanju BBC dejal fotograf Gabriel Uchida, ki je tudi sodeloval v ekspidiciji. »Zaslišali smo zvok puščice, ki ga je zadela v prsni koš. Zakričal je, puščico izvlekel in stekel nazaj. Po 50 ali 60 metrih se je sesedel in umrl,« je opisal Bressa. 

Zaskrbljeni nad politiko

Franciscato je boju za pravice domorodnih plemen posvetil kariero in življenje, zaposlen pa je bil na vladni agenciji za domorodna plemena Funai. Njegova smrt je po navedbah drugih organizacij s področja boja za pravice domorodcev velika tragedija in »neizmerna izguba.« Borci za zaščito amazonskega deževnega gozda so zaradi smrti junaka še bolj zaskrbljeni nad politikami brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, ki po njihovih besedah zagovarja integracijo domorodcev v brazilsko družbo ter velike napore vlaga v črpanje naravnih virov, ki jih nudi Amazonija.