Znane podrobnosti strelskega obračuna

Hrvata v Novi Gorici poskušala ubiti Slovenca, ki je izsiljeval njune prijatelje in znance

S.R.
9. 9. 2020, 11.01
Posodobljeno: 9. 9. 2020, 11.01
Deli članek:

Kriminalisti so uspešno zaključili preiskavo streljanja, ki se je konec odvilo pred gostinskim lokalom na Rejčevi ulici v Novi Gorici. Udeleženih je bilo več oseb, šlo pa je za poskus uboja, so zaključili.

Facebook/Zajem zaslonske slike
Prizorišče strelskega obračuna v Novi Gorici.

Ko so 26. maja po prijavi na kraj prispeli policisti in kriminalisti, so vpleteni že odnesli šila in kopita, danes sporoča tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik. Kraj so zavarovali in začeli s kriminalistično preiskavo, v okviru katere so ugotovili, da sta se popoldne z belim osebnim avtomobilom znamke Citroen C1 na kraj pripeljala 24 in 42 let stara moška, ob hrvaška državljana. Pristopila sta do 38-letnega moškega, ki je sedel za eno od miz, nato so začele padati ostre besede. Iz ust 42-letnika je bilo slišati grožnje s smrtjo, pri čemer je razgalil tudi pištolo za pasom. Sledil je fizični spor, v prerivanje pa se je vmešal še 24-letnik, ki je 38-letnika s kovinskim predmetom treščil po zatilju. Slednjemu je mladeniča vendarle uspelo spraviti na tla, pri čemer mu je odvzel kovinski predmet in ga z njim premikastil. 

38-letnik je nato stekel proti vozilu obeh napadalcev in se znesel še nad njim, ob tem pa je 42-letnik vendarle izvlekel svojo pištolo in začel streljati. 38-letnik, ki so ga krogle zgrešile, je zbežal, starejši pa mu je sledil in znova streljal, a se je bežeči zasledovalca uspešno otresel. Dogajanju je bilo priča večje število ljudi, ki pozneje pred policijo niso imeli zavezanih jezikov.

Isti večer na Hrvaško

Osumljenca sta se po dejanju zatekla v enega od stanovanjskih blokov, kjer sta neprijavljena tudi bivala, kraj pa sta še pred prihodom kriminalistov znova zapustila, a sta za seboj pustila pištolo. Še isti večer ju je namreč v domovino čez slovensko-hrvaško mejo odpeljala njuna sorodnica, ki se je nato v Slovenijo vrnila. Kriminalisti so ugotovili, da sta jima v begu in tudi skrivanju orožja pravzaprav aktivno pomagali dve sorodnici. Dva dni po dogodku so v Novi Gorici našli tudi belega citroena, ki sta ga po obračunu skrila. Ugotovili so tudi, da je bila ukradena pištola pred leti ukradena na Hrvaškem.

Tiralica in kopica kazenskih ovadb

Storilca sta še vedno na begu, natančen motiv za dejanje pa še ni znan, saj 38-letnik s kriminalisti ni želel sodelovati. A naj bi bila po ugotovitvah kriminalistov celotna zadeva povezana z izsiljevanjem prijateljev in znancev obeh hrvaških državljanov, »izsiljevalec« pa je bil ravno 38-letni Slovenec, ki začasno prebiva čez mejo v italijanski Gorici in ki ga je zaradi izsiljevanja doletela tudi kazenska ovadba.

Oba Hrvata sta si prislužila kazenski ovadbi zaradi poskusa uboja in posesti ukradene pištole, sodišče pa je za oba izdalo evropski priporni nalog in mednarodno tiralico. Policija je zaradi suma kaznivih dejanj grožnje in pečanja z drogo ovadila tudi 38-letnega Slovenca. V zadevo je vpleten tudi 26-letni državljan Slovenije in Severne Makedonije, ki ga je doletela kazenska ovadba zaradi pečanja z drogo, krive ovadbe in grožnje.