Drama v norveški prestolnici

FOTO: Iz bunkerja, kjer so žurali, so lezli zmedeni in omotični, 25 jih je pristalo v bolnišnici

S.R.
31. 8. 2020, 09.45
Posodobljeno: 31. 8. 2020, 09.56
Deli članek:

V norveški prestolnici Oslo so v zgodnjih jutranjih urah v nedeljo zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom v bolnišnico prepeljali 25 oseb.

Reuters
Prva sta se na kraju naključno znašla policista, nato so prispeli še gasilci in reševalci.

Večinoma gre za mladež, ki si je v podzemnem bunkerju priredila zabavo, tako imenovan »rave party.« Lokalni mediji so pozneje poročali, da je pet oseb v kritičnem stanju, a da njihovo življenje ni ogroženo. »Na srečo se njihovo zdravstevno stanje izboljšuje. Lahko bi rekli, da so zunaj nevarnosti,« je pojasnil glavni zdravnik v Univerzitetni bolnišnici v Oslu Fridtjof Heyerdahl. Nekaj jih je bolnišnico že zapustilo, preostali pa so ostali na opazovanju. Med hospitaliziranimi sta bila tudi policista, ki sta pomagala pri evakuaciji. Zabave se je sicer udeležilo do 200 oseb, večinoma starih med 20 in 30 let. 

Da so vsi odnesli celo kožo, čeprav so nekatera življenja visela na nitki, se gre zahvaliti predvsem policistom. Na dogajanje je namreč povsem naključno naletela policijska patrulja, ki se je peljala mimo dogodka. Policista sta pred bunkerjem naletela na več zmedenih in omotičnih udeležencev, ki so govorili nepovezano in nerazumljivo ter so bili na sploh povsem razteseni. Nemudoma sta poklicala reševalce, iz jame pa se je medtem priplazlo še več zmedenih obrazov, ki so prosili za zdravniško pomoč. 

Reuters
Policija je območje okoli bunkerja zaprla.

Bez oken in prezračevanja

Policisti in gasilci menijo, da so za dramo poskrbeli prenosni generatorji, s katerimi so napajali zvočne sisteme, saj je bila ob slabem prezračevanju v bunkerju brez oken zelo slaba tudi kakovost zraka. Zadevo sicer zdaj preiskuje policija. Organizator zabave zaenkrat ni znan, udeleženci pa so v bunker vstopili nezakonito. Kot je za norveško javno radiotelevizijo NRK pojasnil eden od udeležencev, ki je zabavo zapustil še pred dramo, je bilo ob približno 23. uri tam okoli 50 ljudi, nato so začeli prihajati novi in novi, tudi nepovabljeni. Sam je opazil, da je kakovost zraka vse slabša, zato je moral večkrat na svež zrak, dokler ni kraja dokončno zapustil. Pojasnil je še, da to poletje to ni bila prva zabava v tem bunkerju.