Podrta drevesa in razkrite strehe

FOTO: Prvi val neurij zaznamoval močan veter: v Stari Fužini hrast padel čez cesto in oplazil hišo

G.G.
30. 8. 2020, 10.51
Posodobljeno: 30. 8. 2020, 11.34
Deli članek:

Prvi val nedeljskih neurij je za nami. Največ škode je močan veter povzročil na severozahodu in severu države.

PGD Stara Fužina
Hrast je stal ob cesti, ki vodi skozi Staro Fužino. Močan sunek vetra ga je izruval in položil čez cesto, tik ob hišo.

Veter, ki je bril s sunki z okoli 100 in več kilometrov na uro, je ruval drevesa in odkril nekaj streh na širšem območju Gorenjske. V Stari Fužini je izruval mogočen hrast, ki je padel čez cesto in oplazil hišo. Gasilci PGD Stara Fužina so hitro posredovali, odstranili drevo in ponovno omogočili promet. O podrtih drevesih in odkritih strehah so poročala tudi druga gasilska društva v Bohinju.

Novice Svet24
V drevoredu hrastov v Stari Fužini je zdaj zazijala luknja.

Nič bolje ni bilo območju Jezerskega, Tržiča in Kranjske Gore. O vetrolomu poročajo tudi s Tolminskega, Brd in okolice Nove Gorice.

PGD Stara Fužina
Gasilci so odstranili podrt hrast.

Pozor zlasti tam, kjer so se že pojavljali plazovi

Zaradi povečanih količin padavin je danes povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po vsej državi, opozarjajo v Geološkem zavodu Slovenije. Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zlasti na lokacijah, kjer so se v preteklosti pojavljali plazovi, naj bodo ljudje pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih.

Novice Svet24
Posledice močnega vetra v Stari Fužini.

Naraščanje rek

Zaradi obilnih padavin velja danes tudi opozorilo o visoki reki Dravi. Ta bo zvečer in ponoči na meji z Avstrijo predvidoma dosegla pretok med 1200 in 1300 kubičnih metrov na sekundo. Ob tem lahko pride do poplav ob strugi, svarijo na Agenciji za okolje.

Kot so še opozorili na agenciji, bodo danes naraščale tudi druge reke po Sloveniji, najprej na severozahodu in zahodu države, nato tudi drugod po Sloveniji. Zlasti na severozahodu in zahodu bodo reke dosegle velike pretoke. Ob pojavljanju neviht in močnejših padavinah so možna hitra naraščanja hudourniških vodotokov, ob tem lahko pride do razlivanj ob strugi.

Novice Svet24
Posledice močnega vetra v Stari Fužini.