Smrtonosna bakterija

Mastili so se s švicarskim sirom, 10 jih je umrlo, še 24 "obležalo"

R.T.
27. 8. 2020, 10.43
Posodobljeno: 27. 8. 2020, 12.11
Deli članek:

Zaradi sira, v katerem se je znašla listerija, je bilo hospitaliziranih 34 oseb, deset jih je pozneje umrlo. Švicarsko tožilstvo je zdaj sprožilo kazensko preiskavo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Švicarsko tožilstvo je zoper direktorja sirarne Vogel s sedežem v mestu Steinerberg sprožilo kazensko preiskavo. Osumljen je več kaznivih dejanj povzročitve smrti iz malomarnosti, povzročitve hude telesne poškodbe iz malomarnosti in kršenja živilske zakonodaje, poroča švicarski portal Blick. Kazniva dejanja mu očitajo zaradi smrti desetih ljudi, ki so se mastili z njihovimi siri. Neposredni krivec je bakterija listerija, ki se je skrivala v siru. 

Prvi primer okužbe so zabeležili avgusta 2018, od takrat pa jih je sledilo še 33, pri čemer so vse primere povezali s sevom bakterije, ki so ga odkrili tudi v sirarni Vogel. Sirarno so sicer maja letos zaprli.

Redka, a tudi smrtonosna

Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), so najpogostejši vir okužbe z listerijo, ki povzroča nevarno listeriozo, živila, zlasti nepravilno obdelana in pripravljena hrana, ki je lahko"kontaminirana pri proizvodnji ali predelavi. Listerijo lahko najdemo predvsem v mleku in mlečnih izdelkih, ki niso ustrezno termično obdelani, ter v živilih za neposredno uživanje z daljšim rokom uporabe (npr. gotova delikatesna živila). Dolgo shranjevanje teh živil v hladilniku omogoča nadaljnje povečevanje števila listerij, za katere je značilno, da rastejo tudi pri nizkih temperaturah hladilnika."

Število ljudi, ki zbolijo za listeriozo zaradi okužbe ob uživanju kontaminirane hrane, je po njihovih navedbah sicer majhno, a je listerioza v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami prek živil vseeno eden od vodilnih vzrokov smrti. Listerioza je v Sloveniji razmeroma redka, od leta 2005 do 2014 je bilo na primer prijavljenih le 80 primerov, pri čemer je dejansko število obolelih verjetno bistveno večje. Od 80 bolnikov jih je 18 umrlo. Sama bakterija listerija je v živilih sicer pogosta, a večina ljudi, ki jo zaužije, nje ne zboli. Veliko nevarnost predstavlja predvsem starejšim, nosečnicam in tistim, ki imajo resne zdravstvene težave, kot sta rak in diabetes.