Šlo je za "gladek rez"

Julijina obramba bi rezala truplo

S.R./S.S./STA
10. 8. 2020, 20.13
Posodobljeno: 10. 8. 2020, 20.35
Deli članek:

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je danes konač dokazni postopek v tako imenovani zadevi odrezana roka, v kateri je četverica obtožena goljufij na račun petih zavarovalnic.

Samo Strel
Da bi na Adlešičevo skočil pes, ona pa bi roko po nesreči porinila pod žago? Po navedbah Veselka se nesreča tako ni mogla zgoditi.

Dokazni postopek se je končal z zaslišanjem izvedenca medicinske stroke, travmatologa Matjaža Veselka, zaključne besede pa je predsednica senata Marjeta Dvornik napovedala za 1. september.

Tožilec Sedin Kičin je prepričan, da si je Julija Adlešič namerno odrezala roko nad zapestjem. Razlog? Visoka odškodnina. K temu naj bi jo napeljal njen partner Sebastien Abramov, pri goljufiji pa naj bi sodelovala še Abramovova starša, Tinka Huskić Colarić in Gorazd Colarić. Adlešičeva, Abramov in Huskićeva so obtoženi po petih kaznivih dejanj goljufije, Colarič pa ene goljufije na račun več zavarovalnic. 

Testi na prašičih

Kot na spletu poroča časnik Večer, je Veselko za potrebe izvedenskega mnenja pregledal roko Adlešičeve, rentgenske posnetke in fotografije odrezane roke, zdravniško dokumentacijo Adlešičeve ter fotografije Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), kjer so z istim tipom žage, kot je tista, s katero si je Adlešičeva odrezala roko, delali teste na prašičjih nogah in palicah. 

Veselko je pojasnil, da je do poškodbe roke prišlo tako, da je bila roka položena vodoravno pod rezilo žage pod kotom okoli 90 stopinj in da je šlo za gladek rez roke. Na vprašanje obrambe, ali je do poškodbe roke lahko prišlo tako, da bi na Adlešičevo skočil pes, ona pa bi jo tedaj po nesreči porinila pod žago, je izvedenec dejal, da se nesreča ni mogla tako zgoditi. 

Na vprašanja obrambe, ali so poskusi v NFL, ko so opravljali testne reze z žago na prašičjih nogah in lesu, primerljivi s človeško roko v primeru Adlešičeve, pa je izvedenec odgovoril, da ne. Po njegovih besedah bi bili najbolj primerljivi poskusi z deli človeškega trupla, torej roke, ki bi bila podobna roki obtožene, še piše štajerski časnik. Odvetnik Julije Adlešič Mitja Pavčič je sodišču danes predlagal nov poskus žaganja z uporabo človeškega trupla. "Izvedenec nas je presenetil, ker je jasno povedal, da je žaganje prašičjih nogic povsem neprimerljivo z žaganjem človeške roke. Nekako je dal vedeti, da bi bilo treba žagati človeški kadaver, primerljive konstitucije, in samo v tem primeru bi lahko res zaključili, kakšne bi bile posledice žaganja in hitrega spuščanja žage. Ravno to, kar želi obramba dokazati: da je šlo za nesrečo," je dejal odvetnik Pavčič.

In še: "Ona pravi, da je bilo hipoma, da je padla pod žago, z drugo pa na žago, v stotinki sekunde. Smo videli, tudi pri svinjskih tačkah, da se lahko v trenutku zgodi raven, gladek rez. Ravno to bi dokazali s kadavrom." 

Dokaze so zavrnili

Predsednica sodnega senata Dvornikova je po zaslišanju izvedenca sporočila, da bo senat odločil o danes na novo predlaganih dokazih tožilstva in obrambe ter vseh do sedaj predlaganih dokazih, o katerih senat še ni odločil. Senat se je zato umaknil v posvetovanje, nato pa vse predlagane dokaze, vključno s predlogom Pavčiča, zavrnil. 

S tem se je končal dokazni postopek. Zaključni govori tožilstva in obrambe bodo 1. septembra. V primeru obsodilne sodbe četverici grozi do osem let zapora.