Grozljive podrobnosti tragedije v Bohuminu

Zdenek K. je zakuril vrata stanovanja in jim preprečil pobeg, v peklu so umrli njegovi sin, snaha, vnuk in še osem nedolžnih žrtev

S.R.
9. 8. 2020, 16.20
Posodobljeno: 9. 8. 2020, 16.30
Deli članek:

Znanih je več informacij o včerajšnji tragediji na severozahodu Češke, znana je tudi identiteta moškega, ki so ga po grozljivem dejanju aretirali.

Reuters
Tragedija v Bohuminu je pretresla domačine in celotno Češko.

V češkem mestu Bohumin je včeraj malo pred 18. uro zagorelo v enem od stanovanj v 13-nadstropni občinski stolpnici. Sledili so prizori iz pekla. V požaru je umrlo enajst oseb, in sicer trije odrasli in trije otroci v stanovanju, kjer je zagorelo, ter peterica, ki se je pred zublji poskušala rešiti s skokom skozi okno, a jih je na tleh čakala smrt. Kot smo že poročali, so tako očividci kot minister za notranje zadeve Jan Hamaček potrdili, da je šlo za podtaknjen požar, saj se je storilec po tragediji policiji predal in jim dejanje tudi mirno priznal. Zdaj je po poročanju češkega portala blesk.cz tudi znano, da grozodejstvo ni bilo plod sosedskega, temveč družinskega spora. Požar naj bi v sinovem stanovanju podtaknil 55-letni Zdenek K., kruto smrt pa je med drugim namenil svojemu 30-letnemu sinu Lukašu ter svoji snahi in vnuku. Med žrtvami se je nato zgolj po naključju znašlo še osem ljudi.

Preprečil jim je beg

Šok, ki so ga bili včeraj deležni češki državljani, je tako danes, ko je pošastno dejanje postavljeno v nov okvir, postal še hujši. Portal poroča, da je Zdenek vrata stanovanja svojega sina polil z vnetljivo tekočino in nato prižgal, pobeg iz stanovanja je bil tako nemogoč. Po navedbah ene od sosed je bilo pred dejanjem iz stanovanja slišati prepir in pijančevanje, a nikogar ni niti prešinilo, da bi se lahko vse skupaj končalo tako grozovito. »Nekaj je moral politi na vrata in zažgati vhod, da nihče ni mogel izstopiti iz stanovanja. Zato so nekateri zgoreli, drugi pa poskakali skozi okno, niso se uspeli rešiti živi, ni jim dal možnosti, zunaj pa je ponosno vse priznal,« je prizore opisala  pretresena soseda. Nekaj oseb se je sicer uspelo rešiti tako, da so splezali na balkon sosedov, so poročali očividci, ki so pojasnili še, da so se drugi v obupu pognali v globino, čeprav gasilcem spodaj še ni uspelo postaviti blazine. V požaru in poznejši intervenciji se je sicer poškodovalo še deset ljudi, vključno z dvema gasilcema in policistom. Pet jih je danes zjutraj ostalo v bolnišnici, ostale so odpustili domov.

Da je dejansko šlo za družinsko zadevo, je potrdil tudi podžupan Bohumina Igor Bruzl. »Gre za našo stavbo in naše podnajemnike, zato nekaj o njih vemo. Tam so prebivali že dolgo. Imam informacije, da ne gre za sosedski spor, temveč družinske probleme,« je pojasnil Bruzl.