Rop butika

V 48 sekundah do 260 tisoč evrov

S.S.
1. 8. 2020, 07.56
Deli članek:

Srbskemu državljanu Miljanu Božilovu je sodišče za rop prodajalne Slowatch izreklo štiri leta in pol zapora, po prestani kazni pa še triletni izgon iz države. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Svet24
Roparji so poslovalnico Slowatch 1991 na Čopovi ulici v Ljubljani obiskali 20. junija lani.

Sodišče je ugotovilo, da je Beograjčan Božilov skupaj s sonarodnjakom Nebojšo Kurtešijem in še eno, za zdaj neznano osebo, oropal butik z urami in nakitom Slowatch 1991 na Čopovi ulici v Ljubljani 20. junija lani.

Kritičnega dne so ob 18.07 v prodajalno spustili moškega urejenega videza, ki je hitro po tem segel po, izkazalo se bo, da plastični pištoli, z njo oplazil varnostnika in mu zagrozil: »Get down!« Zatem sta v prodajalno vstopila še dva moška, zakrinkana z motorističnima čeladama, rokavicami in vsak svojo vrečko, v kateri sta imela vsak svojo sekiro. Fanta sta pričela z razbijanjem vitrin, ko se je sprožila dimna zavesa, pa so se roparji razbežali. Skupaj so ukradli 48 ur višjega cenovnega razreda v skupni vrednosti nekaj več kot 260 tisoč evrov. Vse skupaj je trajalo 48 sekund.

»Zašvical« je kljub prižgani klimi

Dan pred ropom je Kurteši, ki ga še vedno iščejo z mednarodno tiralico, prišel v poslovalnico, njegovo obnašanje pa je po oceni sodišča nakazovalo povezavo z ropom. Ogledoval si je namreč ure, ki so jih potem ukradli, ob izstopu pa tudi vrata. Poleg tega se je v poslovalnici močno potil, čeprav so imeli prižgano klimo. Policisti so do Božilova prišli prav na podlagi povezav s Kurtešijem, saj sta v Slovenijo vstopila skupaj dva dneva pred ropom. Prav tako je s posnetkov nadzornih kamer po mestu razvidno, da sta pred ropom skupaj prišla v središče mesta po poti, ki so jo potem uporabili tudi za beg.

Do pravnomočnosti ostaja priprt

Božilova pa z ropom vežejo tudi biološke sledi, in sicer na eni od vrečk in ročaju sekire. Kot je v ustni obrazložitvi sodbe poudarila sodnica Urška Zorko, je bil rop dobro pripravljen in načrtovan. Posebnih olajševalnih okoliščin, razen predhodne nekaznovanosti, pa ni našla. Božilova so prijeli na podlagi mednarodne tiralice 29. septembra lani, ko je želel znova vstopiti v Slovenijo. Odtlej je v priporu, ki se mu bo štel v čas prestajanja kazni. Sicer pa mu je sodišče zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti tudi podaljšalo pripor do pravnomočnosti sodbe.