oboroženi rop

Po vitrinah z urami lomastil s sekiro

S.S.
30. 7. 2020, 06.57
Deli članek:

Srbski državljan Miljan Božilov, obtožen ropa v sostorilstvu, bo jutri slišal sodbo. Tožilstvo zahteva kazen na spodnji meji, in sicer pet let zapora, po prestani kazni pa izgon iz države. Obramba je na drugi strani prepričana, da za obsodilno sodbo ni dovolj dokazov.

Svet24
Obtoženi Božilov naj bi rop prodajalne Slowatch 1991 na Čopovi ulici 20. junija lani zagrešil še z dvema pajdašema.

Triintridesetletni Beograjčan naj bi rop prodajalne Slowatch 1991 na Čopovi ulici 20. junija lani zagrešil še z dvema pajdašema, in sicer Nebojšo Kurtešijem, ki je še na begu, ter še vedno neznanim storilcem.

Tožilka Maja Ulčar je prepričana, da je Božilovu »kaznivo dejanje v celoti dokazano«. Kot je strnila v končni besedi, so kritičnega dne ob 18.07 v prodajalno Slowatch spustili moškega urejenega videza, ki je hitro po tem segel po, izkazalo se bo, da plastični pištoli, z njo oplazil varnostnika in mu zagrozil: »Get down!«

Zatem sta v prodajalno vstopila še dva moška, zakrinkana z motorističnima čeladama, rokavicami in vsak svojo vrečko, v kateri sta imela vsak svojo sekiro. Fanta sta pričela z razbijanjem vitrin, ko se je sprožila dimna zavesa, pa so se roparji razbežali. Skupaj so ukradli 48 ur višjega cenovnega razreda v skupni vrednosti nekaj več kot 260 tisoč evrov.

Božilova naj bi izdala sled na vrečki in sekiri

Toda med begom so storilci odvrgli eno od vrečk, pa tudi sekira je bila najdena v bližini na ulici, na obeh predmetih pa so se nahajale mešane biološke sledi treh oseb. S stopnjo zelo verjetno oziroma (po novejši metodi) z oceno najverjetneje so izvedenci ocenili, da gre na plastični vrečki za sled Božilova. Enako velja za sled na selotejpu, s katerim je bil oblepljen ročaj ene od sekir. Da je eden od roparjev prav Božilov, pa naj bi dokazovali tudi posnetki varnostnih kamer po mestu.

Tožilka Ulčarjeva je za obtoženca zahtevala pet let zapora, odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi, podaljšanje pripora do pravnomočno iz razloga ponovitvene nevarnosti in begosumnosti, po prestani kazni pa še izgon iz države za dobo najmanj petih let. »Rop je bil dobro načrtovan, zelo drzen, v središču Ljubljane, sredi belega dne,« je dejala ter poudarila, da je bila zoper varnostnika uporabljena tudi sila.

Obramba: V dvomu je treba obtoženca oprostiti

»In dubio pro reo,« pa je končno besedo pričel zagovornik obtoženca, odvetnik Žiga Klun. »V dvomu tožilstvo vlaga obtožnico, v dvomu sodišče oprosti, to je nekako vodilo,« je pojasnil. Po njegovem prepričanju je tožilstvo fotografije varnostnih kamer interpretiralo v smeri že vnaprej pripravljenega scenarija, in sicer obsodilne sodbe. Glede najdenih bioloških sledi pa se odvetnik Klun zanaša na razplet v podobnem primeru ...

In sicer srbsko-francoskega državljana Djordjeta Vostiniča, obtoženega, da je bil eden od štirih, ki so februarja 2016 oropali ljubljansko draguljarno Malalan in odnesli za 449.000 evrov dragocenih ur, je s kaznivim dejanjem povezovalo le eno: na kladivu, s katerim so roparji razbijali vitrine, so forenziki našli mešano biološko sled treh oseb, za eno od njih so ugotovili, da je bila njegova. Na koncu pa so ga sodniki oprostili z utemeljitvijo, da sled dokazuje le to, da je enkrat uporabljal to kladivo. Kdaj, pa je nemogoče ugotoviti.

»On ni kriminalec, je pošten fant. Tudi v priporu je vzoren. Vseskozi dela,« je o Božilovu dejal zagovornik Klun, ki se je zavzel tudi za odpravo pripora. Sodnica Urška Zorko bo sodbo razglasila v četrtek.