Policijska uprava Nova Gorica je bila o tem, da je pri Kajak centru v Solkanu Soča odnesla okoli deset let starega otroka v smeri Italije, so bili obveščeni v torek ob 16.36.

Petčlanska družina iz Ljubljane se je kopala nad starim jezom, kjer je voda dokaj mirna, brez brzic, vendar tekoča. Med kopanjem je vodostaj reke nenadoma narasel. Rečni tok je začel otroka, ki je plaval v spremstvu odrasle osebe, odnašati v smeri rečnih brzic oz. kajakaške proge. Eden od odraslih v družini je zaplaval za njim, vendar ga ni uspel dohiteti, zato je tok otroka potegni na kajakaško progo in ga odnesel preko proge v smeri Italije.

Klicem na pomoč sta se odzvala dva mlada kopalca, ki sta bila ob kajak progi. Skočila sta za otrokom, a ga tudi onadva nista mogla dohiteti. Otroka so po strugi in obrežju takoj začeli s kajaki iskati tudi kajakaši. V iskanje in reševanje so se vključili štirje novogoriški gasilci in štirje člani Podvodne reševalne službe Slovenije iz Nove Gorice.

Ob 18.10 uri je otroka pod gladino Soče našel član podvodne reševalne službe. Reševalci so otroka ob 18.20 potegnili iz vode in ga začeli oživljati, vendar neuspešno. Odrejena je bila sanitarna obdukcija. O nesreči sta bili obveščeni dežurna preiskovalna sodnica in Okrožna državna tožilka iz Nove Gorice, ki sta ogled kraja nesreče prepustili policiji.

Po navedbah policije so pri ogledu kraja dogodka tudi ugotavljali, ali so vstopna mesta v reko Sočo označena z opozorilnimi tablami oz. je tam uradno kopališče. Ugotovili so, da se na območju kajakaškega centra nahaja Kopalno območje Soča pri Solkanu, kjer je tudi plaval otrok, ko ga je odnesel rečni tok. Na celotnem kopalnem območju je sicer več opozorilnih tabel z napisi: Nevarnost utopitve; Nevarnost nenadnega dviga gladine vode; Kopanje na lastno odgovornost in Kopalno območje brez reševalca iz vode; Na kopalnem območju se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev.

Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica nadaljujejo z zbiranjem obvestil o nesreči. O ugotovitvah bodo obveščali Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so še navedli na policiji.