Skrit v grmovju čakal na "Irenco"

Jože nima več kaj povedati, a ga še naprej »matrajo« ...

S.S.
24. 7. 2020, 20.35
Posodobljeno: 24. 7. 2020, 22.06
Deli članek:

»Ne bi jest. Nimam več kaj.« »Nič. Ne.« »Ne rabite nič.« Tako je pred okrožno sodnico Majo Povhe mrmral Jože Šercer, ki je moral ponovno sesti na zatožno klop zaradi poskusa umora ...

Samo Strel
Obtoženi 67-letnik je trenutno v priporu v Kopru.

Sedeminšestdesetletnik iz Papežev v občini Osilnica je bil konec januarja za poskus umora sosede Irene Osvald in promet z orožjem že obsojen na enotno kazen 15 let zapora, obsodba pa ni prestala rešeta višjega sodišča. Po mnenju višjih sodnikov namreč kolegi na prvi stopnji niso dovolj dobro razčistili Šercerjeve razsodnosti.

Šercer je sicer ob prijetju policiji priznal, da je namenoma streljal na sosedo. Na sodniji pa zatrdil, da pod pritiskom. Kot je bilo slišati, so mu policisti med 48-urnim pridržanjem namenili zgolj en obrok, imel je povsem suha usta in le eden od policistov se ga je usmilil ter mu prinesel kokakolo. Bil je popolnoma izčrpan, hkrati pa v skrbeh za mačka invalida, ki je ostal doma. Obljubljali so mu, da ga bo videl, tako da je potem vse podpisal ...

Glede tega si je okrožno sodišče pomagalo z dvema izvedenkama, za psihiatrijo in za klinično psihologijo. Psihiatrinja Bojana Avgušin Avčin je ocenila, da je bila njegova sposobnost razumevanja in obvladovanja v kritičnem trenutku zmanjšana, a ne bistveno. Klinična psihologinja Alenka Sever pa je Šercerjevo ravnanje ocenila kot »egocentrično in impulzivno, česar ni bil sposoben uvideti in še manj nadzorovati«. V usodnih trenutkih tako po njenem mnenju ni mogel predvideti možnih posledic. Prvostopenjsko sodišče je sklenilo, da je bil Šercer nebistveno zmanjšano prišteven, višji sodniki pa ocenjujejo, da si mnenji v določenih točkah nasprotujeta in da bi se moral senat bolj opredeliti do ugotovitev klinične psihologinje. Sodbo so zato razveljavili in senatu svetovali, naj na novem sojenju o tem povprašajo novega psihiatričnega izvedenca.

Izpovedal se je, nima več kaj dodati

Včeraj je tako sodnica Maja Povhe ponovno vprašala Šercerja, ali razume očitke v obtožnici. »Ne bi jest. Nimam več kaj povedati,« je dejal. Vztrajal je pri svojem dosedanjem zagovoru, a je sodnica Povhe še naprej vrtala vanj, če res ne bi kaj dodal. »Nič. Ne,« je bil odločen. »Ne rabite nič,« pa je odvrnil, ko ga je spraševala, ali mora prebrati njegov dosedanji zagovor ali ga lahko šteje kot prebranega. Sledili so dokazni predlogi. »Glede na sklep višjega sodišča je treba določiti le novega sodnega izvedenca psihiatrične stroke. Vse ostalo je jasno,« je poudarila tožilka Lilijana Tomič. Več dokaznih predlogov je imel zagovornik obtoženca Samo Mirt Kavšek, sodišču je predlagal ponovno zaslišanje oškodovanke Irene Osvald ter sodnih izvedencev balistike Janeza Golje, medicine Milana Balažica in klinične psihologinje Alenke Sever. Kot nov dokazni predlog pa je navedel zaslišanje policista Bojana Boštaja, ki je izdelal skico kraja dogajanja, »na kateri temelji sodba«.

Sodnica v glavnem prisluhnila obrambi

Sodnica Povhe je za zdaj odločila, da se odredi nov izvedenec psihiatrične stroke, in sicer Komisija za fakultetna izvedeniška mnenja pri Medicinski fakulteti v Ljubljani. Sprejela je tudi dokazne predloge obrambe po zaslišanju policista Boštaja ter ponovnem zaslišanju oškodovanke in izvedencev Golje in Balažica, o ponovnem zaslišanju klinične psihologinje pa se bo še odločila. Nadaljevanje bo 19. avgusta.

Poleg poskusa umora tudi promet z orožjem

Šercer je po obtožbi 20. septembra lani dve uri skrit za grmovjem ob gozdni poti čakal, da je mimo prišla 46-letna soseda Irena Osvald. Peš je bila namenjena proti bližnjemu mejnemu prehodu s Hrvaško, na delo, ko je Šercer s puško šibrovko z razdalje kakšnih desetih metrov ustrelil proti njej, da so jo šibre zadele v desno roko in desni del trebuha. A na srečo poškodbe niso bile hude. Poleg poskusa umora na zahrbten način pa tožilstvo 67-letniku očita tudi nedovoljen promet z orožjem, saj so mu med hišno preiskavo policisti zaplenili tudi dvocevno puško in polavtomatsko puško ter precej različnega streliva.

Ni hotel zanetiti mednarodnega incidenta ...

Šercer je v dosedanjem zagovoru pojasnil, da se je po mamini smrti zelo navezal na sosednjo družino Osvald, s katero so razvili odnos, kot bi bili v sorodu. Pri njih je tudi vsak dan kosil, za kar je Ireni prostovoljno mesečno plačeval po 350 evrov. »Irenci« je še vedno hvaležen za vse, kar je storila zanj, zelo mu je žal, da jo je prizadel, opravičil se ji je, pa tudi Branku Lautarju. Kot je bilo slišati, Šercerju ni bilo najbolj prav, da je Osvaldova komaj kakšno leto po moževi smrti začela prijateljevati z njim. Trdi, da jo je hotel samo prestrašiti. Nanjo, in ne na Lautarja, pa se je spravil, ker ni hotel oziroma upal zanetiti mednarodnega incidenta. Lautar je namreč upokojeni hrvaški policist.