NEPRAVNOMOČNO

Nekdanji komandir spet obsojen za teror

S.S.
22. 7. 2020, 20.15
Deli članek:

Nekdanjega komandirja Policijske postaje Domžale Božidarja Fekonjo je Okrajno sodišče v Kamniku na ponovnem sojenju ponovno pogojno obsodilo.

Domžalec.si
Nekdanji komandir PP Domžale Božidar Fekonja

Fekonjo so spoznali za krivega najmanj devetih kaznivih dejanj šikaniranja na delovnem mestu in mu prisodili dve leti zapora, za zapahe pa mu ne bo treba, če v petih letih preizkusne dobe ne bo storil novega kaznivega dejanja. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Fekonja je po ugotovitvah kamniškega okrajnega sodišča s spolnim nadlegovanjem, psihičnim nasiljem, trpinčenjem in neenakopravnim obravnavanjem desetim podrejenim povzročil ponižanje in prestrašenost, dva izmed njih sta bila zaradi zdravstvenih težav na bolniškem dopustu.

Tako se je drl, da je postal rdeč

Kot ugotavlja sodišče, je policistke, policiste in administratorke šikaniral med 18. decembrom 2008 in vse do svoje upokojitve 31. julija 2014. Nekaterim je očital, da so nesposobni in se nanje drl tako, da je postal rdeč v obraz in da so mu na vratu izstopile žile.

Za nadrejene deloval odlično

Sojenje pa je potrdilo, da je za komandirjevo početje vedelo tudi vodstvo Policijske uprave Ljubljana. Njegovi nadrejeni na ljubljanski policijski upravi so namreč delo nekdanjega komandirja ocenjevali kot odlično in tudi po dveh anonimnih prijavah niso prepoznali nepravilnosti. Kot je znano, so Fekonji že na prvem sojenju izrekli pogojno zaporno kazen, a so višji sodniki sodbo razveljavili in odredili vnovično sojenje.

Očitke je ves čas zavračal

Fekonja je sicer očitke v celoti zanikal, meni, da je bil moteč faktor. Za njegovo glasno govorjenje naj bi bile krive težave s sluhom, prav tako naj bi bil komandir stare šole, ki je zahteval red in disciplino. Zatrdil je, da nikoli ni imel namena nikogar žaliti, očitke o spolnem nadlegovanju pa je označil za izmišljotine.