Zloraba položaja

Očetu in sebi dajal nezavarovana posojila, nase prenesel dve nepremičnini

L.K.
9. 7. 2020, 12.06
Posodobljeno: 9. 7. 2020, 12.09
Deli članek:

Z očetom sta "zaslužila" več kot 730.000 evrov.

Profimedia
Gospodarsko družbo je uspešno vodil do leta 2008 (fotografija je simbolična).

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so konec junija na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper 47-letnega slovenskega državljana. Sumijo ga, da je izvršil kaznivo dejanje Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti (po 2. odstavku 240. člena Kazenskega zakonika KZ-1B), za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osem let.

Ovadeni, ki prebiva v piranski občini, je leta 2005 od prejšnjega lastnika prevzel lastništvo družinske gospodarske družbe, ki ima sedež v Kopru. Uspešno jo je vodil do leta 2008, nato pa je začel, kot so sporočili s koprske policijske uprave, »ravnati v nasprotju z interesi družbe in v nasprotju s skrbnostjo dobrega gospodarja«.

Tako je med letoma 2008 in 2013 v imenu in za račun te družbe dajal nezavarovana posojila samemu sebi in svojemu očetu, čeprav je vedel, da večino njih ne bosta nikoli vrnila in jih tudi nista, saj nista imela tega namena. Prav tako je ovadeni v tem obdobju odtujil dve nepremičnini, ki sta bili v lasti gospodarske družbe, in ju neodplačno prenesel nase.

S temi dejanji je sebi in očetu pridobil premoženjsko korist v višini več kot 730.000 evrov.