Zloraba položaja

Nekdanji vrh NLB na tnalu višjih sodnikov

S.S.
6. 7. 2020, 21.00
Deli članek:

Draško Veselinovič, Matej Narat in Miran Vičič so se v pravosodnem kolesju znašli zaradi zlorabe položaja pri financiranju nakupa hiše Simone Dimic v Murglah.

Bobo
Nekdanji vodilni v NLB - Draško Veselinovič (v sredini), Matej Narat (desno) in Miran Vičić.

Višje sodišče bo v sredo na javni seji obravnavalo pritožbo na pogojno obsodilno sodbo, s katero je sodišče prve stopnje junija lani tri nekdanje vodilne v NLB, Draška Veselinoviča, Mateja Narata in Mirana Vičiča, spoznalo za krive kaznivih dejanj zlorabe položaja v primeru financiranja nakupa hiše Simone Dimic.

SANJSKI KREDIT

Obrestna mera je bila za 225 bazičnih točk nižja od redne obrestne mere za hipotekarne kredite, kar je za banko pomenilo izpad prihodkov v višini 335.073,40 evra – toliko namreč znaša pridobljena premoženjska korist zaradi nižjih obresti Dimičevi in njenemu očetu. 

Spomnimo: Dimičeva je s partnerjem Romanom Horvatom leta 2009 za pol milijona evrov kupila hišo, za nakup in obnovo pa sta ona in njen oče Viktor Dimic pri NLB najela kredit, vsak po 335.000 evrov. V prvem sojenju leta 2016 je sicer sodišče trojico oprostilo očitanih kaznivih dejanj, a je višje sodišče to sodbo razveljavilo in odredilo nov postopek.

Vedeli so, da sta kreditno nesposobna

Tožilec Luka Moljk je v ponovljenem sojenju vztrajal, da so obtoženi v imenu NLB sprejeli preveliko tveganje, za katero banki niso zagotovili dovolj visokih donosov, Dimičevi in njenemu očetu pa s tem pridobili premoženjsko korist v obliki ugodnejšega posojila. Kreditojemalca sta bila po njegovem mnenju kreditno nesposobna, česar so se obtoženi zavedali.

Obramba: »Tveganje je relativna stvar«

Nasprotno je menil odvetnik Mitja Jelenič, ki je ob začetku ponovljenega sojenja dejal, da je tveganje relativna stvar. Nekdanji predsednik uprave NLB Veselinovič pa je obtožbo ocenil kot kontradiktorno, saj da tudi banka pri omenjenem poslu ni ugotovila oškodovanja.

Tovšakova, Košič in Horvat oproščeni

Zaradi obnove hiše Dimičeve, nekdanje šefice kabineta nekdanjega predsednika vlade Boruta Pahorja, je obtožnica za zlorabo položaja oziroma napeljevanje k temu kaznivemu dejanju doletela tudi nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, njenega sodelavca Mateja Košiča ter partnerja Dimičeve Romana Horvata. Ljubljanski okrožni sodniki so jih oprostili, sodba pa je postala pravnomočna januarja lani.