Tragedija v rudniku žada

FOTO: Iz blata izvlekli že več kot 160 trupel, a reševalci dela še niso končali

S.R.
3. 7. 2020, 07.57
Posodobljeno: 3. 7. 2020, 08.22
Deli članek:

V včerajšnji tragediji v rudniku žada v Mjanmaru je umrlo najmanj 160 ljudi, po navedbah oblasti pa bi se lahko število žrtev še povečalo.

Profimedia
Reševanje v rudniku se nadaljuje.

Lokalne oblasti so danes sporočile, da je število žrtve plazu, ki se je včeraj sprožil v rudniku žada v zvezni državi Kachin na severu Mjanmara, preseglo 160. Spomnimo, plaz se je sprožil zaradi obilnega deževja, pod blatom pa je obtičalo neznano število delavcev, ki so na območju iskali poldrage kamne. Po zadnjih informacijah so reševalci do včeraj zvečer uspeli izvleči 162 trupel. To številko so navedli gasilci, medtem ko je lokalni uradnik z ministrstva za informacijsko tehnologijo Thar Lin Maung navedel, da je umrlo najmanj 161 ljudi, 43 pa jih je pristalo v bolnišnicah. Reševanje se sicer nadaljuje tudi danes. 

Profimedia
Reševanje v rudniku se nadaljuje.

Maung je še pojasnil, da približno polovice žrtev še vedno niso identificirali in da so med mrtvimi številni delavci migranti, ki so živeli šotoru o rudniku, poroča tiskovna agencija Reuters. Lokalne oblasti, združenje rudarskih podjetij Myanmar Gems and Jewelry Entrepreneurs Association in vsaj eno podjetje so v sklad za pomoč svojcem pokojnih že prispevali dobrih 70.000 evrov 

Nesreče na tem rudarskem območju, kjer v slabih varnostnih pogojih delajo številni revni delavci iz celotnega Mjanmara, so pogosti, pri čemer nevarnost predstavljajo zlasti plazovi. A je bila včerajšnja tragedija vseeno najhujša v zadnjih petih letih. V eni od rudarskih nesreč na območju, ki se je zgodila leta 2019, je umrlo 50 ljudi, v drugi leta 2015 pa kar približno 100, še poroča Reuters.