Neporavnani računi

Zmeda: kdo je koga napeljeval k umoru?

S.S.
30. 6. 2020, 20.11
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je včeraj začelo sojenje 37-letnemu Alenu Žiliću, obtoženemu, da je Amirja O. napeljeval k umoru Duška D. A Žilić trdi, da je Amir O. hotel ustreliti njega, da je pravzaprav v celotni zgodbi žrtev on.

Profimedia
Obtoženi očitke ostro zavrača in trdi, da z Duškom D. sploh ni bil v sporu, poznata pa se zgolj bežno.

Sedmega januarja se je na Letališki cesti v bližini nakupovalnega središča BTC odvijala prava drama, ko so specialne enote policije v filmski akciji med drugimi prijele 37-letnega Alena Žilića, ki naj bi načrtoval umor dve leti starejšega Duška D.

Iz ljubljanske policijske uprave so takrat sporočili, da je 37-letnik 41-letnega Ljubljančana napeljeval k umoru in mu tudi priskrbel orožje. »Tudi sam si je priskrbel pištolo in 39-letno žrtev iskal po Ljubljani,« so po raciji še pojasnili na policiji. Motiv? Brezobzirno maščevanje in koristoljubnost. Tožilstvo trdi, da naj bi Žilić znanca napeljeval k umoru Duška D. zato, ker ga je 17. decembra lani v gostilni Rogovilc v Črnučah brez pravega razloga mahnil po glavi. Za opravljeno delo naj bi Žilić Amirju O. ponujal 25 tisoč evrov in pomoč pri pobegu iz države. Obtoženi Žilić pa očitke zavrača in trdi, da je Amir O. na policiji ob podaji ovadbe in v sodni preiskavi lagal. »Ima bosansko državljanstvo in ne razumem, zakaj bi mu pomagal pri pobegu, kot se mi očita,« je med drugim poudaril.

Obtoženi je po lastnih besedah žrtev

V resnici naj bi Amir O. želel umoriti Žilića. Kot je obtoženi povedal v preiskavi, pri tem pa je vztrajal tudi na sodišču, je nekaj dni pred prijetjem Amir O. pred hotelom na obrobju Ljubljane tudi streljal nanj, a ga ni zadel. Obramba je prepričana, da je umor naročil nekdo »od zunaj«, ista oseba, ki je pomagala Amirju O., ko je bil zaslišan v preiskavi zoper Žilića. Obtoženi sicer Amirja O. pozna že vsaj 20 let, njuno prijateljstvo je medtem doživljalo vzpone in padce, medtem ko Duška D. pozna le bežno in z njim ni v nikakršnem konfliktu. Žilić je včeraj tudi zatrdil, da ne ve, kdo ga je v Rogovilcu napadel, bila pa sta najmanj dva, »veliki ljudje«. Pred ljubljansko okrožno sodnico Špelo Koleta je sicer precej trd oreh, saj ima zgodba v obtožnici po besedah obtoženega še več stranskih, ki so zadevo pravzaprav pripeljale na njeno delovno mizo. Se nadaljuje.