Voznik gliserja na prostosti

Starša umrle Avstrijke, ki jo je lani na Krku povozil gliser: "Nikoli se ne želiva vrniti na Hrvaško"

R.T.
24. 6. 2020, 07.49
Posodobljeno: 24. 6. 2020, 08.03
Deli članek:

Voznika gliserja niso nikoli privedli.

Facebook
Verena Heinz

Spomnimo. 20-letna avstrijska študentka Verena Heinz se je julija lani potapljala ob obali Malinske na otoku Krk, ko je vanjo trčil gliser. Ladijski vijak je Vereni odrezal nogo. Hudo poškodovano so odpeljali v bolnišnico, kjer je umrla zaradi krvavitev.

Verenina starša Dieter in Gertraud sta pred dnevi prispela v Reko v spremstvu njunega odvetnika. Dieter se je namreč v času tragičnega dogodka potapljal s hčerko, svojo izjavo v Državnem odvetništvu v Reki pa bi moral dati že marca, kar pa zaradi epidemije ni bilo mogoče. 

25-letni Zadrčan, ki je vozil gliser v območju za kopalce, znotraj 300 metrov od obale (to je namreč meja, od katere naprej je dovoljeno glisiranje), je trenutno na prostosti in v Nemčiji. 

Verena in Heinz sta se na dah na dan nesreče potapljala ustrezno označena. Portal Jutranji poroča, da so po neuradnih podatkih del Verenine opreme našli 125 metrov od obale, drugi del pa 97 metrov od obale.  Mladeniča, ki je vozil gliser pa nikoli niso privedli. Zanimivo je tudi, da je lastnik gliserja, plovilo le dan po nesreči odpeljal na tehnični pregled, zato to ne more šteti kot dokaz. Tudi policisti so začeli tragični dogodek preiskovati dan šele en dan po nesreči, ko je Verenina smrt odjeknila v medijih.

"Ne zamerite, ampak po vsem, kar se je zgodilo, nimam želje, da bi še kadarkoli prišel na Hrvaško. Hrvaško sem imel zelo rad, od leta 1982 do leta 1984 sem tu imel potapljaški klub, sedaj mi je pretežko, da bi prišel. Veste, ljubezen do države po takšnem tragičnem dogodku izgine," je povedal Dieter Heinz, ki je šele nekaj mesecev po nesreči izvedel, kdo je povzročitelj. "Ne vem, kaj bo z njim, on mora najti svoj način, kako se bo soočil s tem, kar je storil. Dejstvo, da je umrla mlada oseba, se ne sme kar tako pozabiti. Želimo storiti vse, kar je v naši moči, da se takšne tragedije ne ponovijo. Da Veronina smrt ne bo zaman, temveč da pride do sprememb kar se tiče varnosti na morju. Če po takšni nesreči, ne bomo dosegli pravice, bo vse pozabljeno in vprašanje, kdaj se bo to spet ponovilo," je povedal Heinz za portal Jutranji.