STOPILI SO SKUPAJ

Grmove je v mizarski delavnici zvečer presenetil požar

Rok Nose / Dolenjski list
5. 6. 2020, 20.10
Deli članek:

Družina Grm je v eni noči skoraj izgubila mizarsko delavnico. Posledice požara bi lahko bile še hujše, če na pomoč ne bi priskočili vaščani.

Rok Nose
Zagorelo je ob oknu, kjer je bil na polici radio.

Nesreča nikoli ne počiva. To dobro vedo tudi Grmovi z Male Ševnice v občini Trebnje. Preteklo sredo zvečer, ko so se odpravljali spat, jih je namreč presenetil požar v njihovi mizarski delavnici. Zagorelo naj bi zaradi kratkega stika na radiu, ki je ostal priklopljen v elektriko, vendar ni bil prižgan.

NA POMOČ SO PRISKOČILI TUDI SOVAŠČANI

Ko smo Grmove naslednji dan obiskali, so ravno pospravljali prostor, kjer je zagorelo. Pred delavnico smo opazili nekaj ožganih predmetov in stopljene električne kable. Ob vprašanju, kaj se je zvečer zgodilo, hčerka Suzana pove: »Do pol desetih je bil oče še v delavnici. Nekaj pred enajsto uro pa sem slišala mami kričati, da gori delavnica. Hitro smo poklicali gasilce, sami pa smo se takoj lotili gašenja požara. Zagorelo je v prostoru, kjer sestavljamo končne izdelke. Pograbili smo dva gasilna aparata in začeli gasiti.« Ker so bili takrat nekateri člani domačega gasilskega društva Ševnica v bližini, so ob pozivu, da pri Grmovih gori, hitro posredovali, na pomoč pa so priskočili tudi drugi vaščani. Nato so prišli še gasilci iz Trebnjega, Račjega sela, Lukovka in Ponikev, ki so požar dokončno pogasili. Objekt so prezračili in pregledali s termovizijsko kamero, iz delavnice pa so tudi odnesli uničeni material. Gasilska akcija naj bi se končala okoli druge ure zjutraj.

PO PRVIH OCENAH POLICISTOV ZA NAJMANJ 10.000 EVROV ŠKODE

»Še sreča, da so gasilci tako hitro posredovali, sicer bi lahko požar povzročil še večjo škodo. Hvala vsem, ki so pomagali,« pravi Gregor Grm, ki zdaj vodi družinsko podjetje. Po njegovih besedah je verjetno nastal kratek stik na radiu, poleg katerega je bilo nekaj plastičnih stvari, pa je hitro zagorelo. Ogenj je uničil bližnje okno delavnice, poškodovana so vrata, uničena je električna napeljava, pod vprašajem je tudi centralna napeljava. Kraj nesreče so si zjutraj ogledali tudi policisti in kriminalistični tehnik, da bi ugotovili natančen vzrok požara. Najverjetneje je za požar kriv kratek stik, ki je nastal zaradi v elektriko vključenega radia. Kot so sporočili s policije, je po prvih ocenah zaradi uničenih in poškodovanih strojev ter inštalacij za najmanj deset tisoč evrov škode. A kot pravijo domači, bo ta številka verjetno višja.

Rok Nose
Ožgani predmeti

Z MIZARSTVOM SE UKVARJAJO ŽE DOBRIH 30 LET

Grmovi se že dolgo časa ukvarjajo z mizarstvom. Začetki segajo v leto 1987, ko je oče Anton v majhni garaži odprl obrt in postopoma širil proizvodne kapacitete. Danes tradicijo nadaljuje sin Gregor, ki skrbi za razvoj podjetja, v katerem so štirje zaposleni. V zadnjih treh letih so se specializirali v izdelovanje notranje opreme za plovila. »Naš ladijski interier gre na vse konce sveta, tudi do Japonske. Da smo se usmerili v to, so pripomogle nekatere okoliščine, novi izzivi, pa tudi nekaj sreče je bilo potrebne,« pravi Gregor. Med epidemijo covida-19 so imeli nekoliko manj dela, sicer pa ga je dovolj. Upajo, da bo tako tudi v prihodnje, ko bodo znova zagnali stroje.