Gospodarski kriminal

Direktorica povzročila več kot štiri milijone premoženjske škode, druga dva v žep pospravila milijon in 250.000 evrov

L.K.
5. 6. 2020, 12.17
Posodobljeno: 5. 6. 2020, 16.29
Deli članek:

Novomeški kriminalisti so kazensko ovadili tri fizične osebe in gospodarsko družbo. Sumijo jih namreč štirih kaznivih dejanj zlorabe položaja pri menedžerskem prevzemu.

Profimedia
Kazensko so ovadili tri fizične osebe in gospodarsko družbo (fotografija je simbolična).

Arhiv Dolenjskega lista
Tatjana Fink

Med osumljenkami je predsednica uprave slovenske družbe, ki je zlorabila svoj položaj in podpisala več kreditnih pogodb, pridobljena sredstva pa so bila uporabljena za menedžerski prevzem te iste družbe.
Po neuradnih informacijah spletnega portala Dolenjski list so kriminalisti ovadili nekdanjo predsednico uprave trebanjskega Trima Tatjano Fink.

Finkova je Trimo vodila več kot 20 let, v tem času pa je skupaj z drugimi menedžerji Trima prek družbe Trimo Investments postala 57-odstotna lastnica Trima. Nadzorni svet Trima jo je z mesta predsednice uprave razrešil februarja 2014, po dogovoru z bankami upnicami, ki so dokapitalizirale Trimo in odpravile insolventnost.

Druga osumljenca sta bila sopodpisnika pogodb in direktorja družbe, ki je kredit prejela. "V skladu z določili Zakona o gospodarskih družbah je šlo za prepovedano finančno pomoč, posledica storitve kaznivega dejanja, ki je nastala za gospodarsko družbo, ki je dala kredit, pa je velika premoženjska škoda v višini več kot 4.100.000 evrov," so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

V mesecu maju so na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zoper fizično osebo in gospodarsko družbo zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj davčne zatajitve po 249. členu KZ-1, kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 om 15 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1. Med preiskavo so ugotovili, da se je osumljenec v letih 2015 in 2016 kot direktor gospodarske družbe, trgovine z gradbenim materialom in elektronskimi napravi, izognil plačilu davkov in za dobave različnega blaga kupcem v drugih državah Evropske unije dobilneupravičeno vrnjen davek v višini več kot 1.185.000 evrov. Osumljenec je knjiženje poslovnih dogodkov v poslovne knjige izkazoval na podlagi vsebinsko napačnih listin.

V tretjem primeru so kriminalisti na isto tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper fizično osebo iz Hrvaške in slovensko gospodarsko družbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 in sedmih kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1. Ugotovili so namreč, da se je osumljenec kot direktor gospodarske družbe, trgovine z žiti in elektronskimi napravami, pri poslovanju izognil plačilu davkov, saj je neupravičeno dobil vrnjen davek za dobave različnega blaga kupcem v drugih državah Evropske unije, v višini skoraj 250.000 evrov. Knjiženje poslovnih dogodkov v poslovne knjige je izkazoval na podlagi vsebinsko napačnih listin.