Zaprta v majhni sobi

FOTO: Mačeha mučila 7-letno pastorko. Ne zna jesti ali govoriti, zaradi ozeblin ne more hoditi. Tehta manj kot 9 kilogramov

J.P.
5. 6. 2020, 10.01
Posodobljeno: 5. 6. 2020, 10.07
Deli članek:

V Rusiji so iz krempljev »spoštovane« mačehe rešili deklico, ki je bila šest let odrezana od sveta.

Profimedia
Irina, ko so jo našli.

Sedem in pol let stara Irina je bila podhranjena, in zaradi ozeblin nezmožna hoditi. Njen razvoj je zastal do te mere, da je velikosti tri leta starega otroka, saj tehta manj kot devet kilogramov.

Profimedia
Natalija Zubačjova z možem Igorjem in dvema otrokoma

Po besedah sosedov je bila, ko so jo rešili, »lačna kot volk«. Prijatelji družine niso vedeli, da imajo pastorko, a da so za preostale otroke, sicer biološke otroke Natalije Zubačjove, lepo skrbeli.

Profimedia
Natalija Zubačjova je v svoji skupnosti veljala za spoštovanja vredno.

Za svoje otroke je bolje skrbela

Irina ne zna jesti, govoriti ali hoditi, prav tako ne zna uporabljati stranišča, čeprav je bila povsem zdrava, ko je pred šestimi leti zapustila sirotišnico v ruskem mestu Briansk. Kot so povedali v tamkajšnji bolnišnici, kjer zdaj skrbijo zanjo, deklica, ko pije, golta, kot da bi se bala, da ji bodo tekočino vzeli.

Profimedia
Irina v bolnišnici v Briansku

Profimedia
Irina v bolnišnici v Briansku

Profimedia
Irina v bolnišnici v Briansku

Policisti so 44-letno mačeho pridržali. Sumijo jo, da je deklico mučila; preiskali bodo tudi, če je izpolnjevala svoje dolžnosti. V primeru, da bo spoznana za krivo mučenja in zanemarjanja, jo čaka do sedem let za rešetkami.

Mačeha in njen 45-letni mož Igor imata sicer hčerko, ki je skoraj iste starosti kot Irina, a sta zanjo veliko bolje skrbela.

Rešil jo je sosed

Profimedia
Igor Zubačjov

Irina je bila zaprta v tesni sobi v njihovi družinski hiši. Vrtca ali šole ni obiskovala. Rešili so jo po tistem, ko je sosed Vladislav Skorodumov med obiskom odprl vrata njene sobe in jo našel pripeto v otroškem stolu. Sama ni mogla iz njega. Njene suhe noge so bile modrikaste, piti ni imela, na tleh je bil urin. Ko je Igorja pobaral, kaj je z otrok, mu naj bi ta odvrnil, da mu ni mar zanjo in da jo imajo le za to, da od države dobivajo podporo.

Sosed jo je vzel k sebi, ji dal jesti in piti ter obvestil pristojne službe. Preiskovalci še ugotavljajo, kakšno vlogo je imel Igor.