Malo po polnoči se je vrnil domov

13-letni belgijski deček 42 dni preživel v krempljih ugrabiteljev

S.R.
1. 6. 2020, 19.31
Posodobljeno: 1. 6. 2020, 19.55
Deli članek:

13-letni belgijski deček, ki so ga ugrabili do zob oboroženi kriminalci, je po 42 dneh ugrabitve danes zopet v zavetju družine.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V bližini belgijskega mesta Genk so ponoči na prostost izpustili 13-letnega dečka, ki so ga oboroženi kriminalci v noči na 21. aprila ugrabili na njegovem domu, poroča časnik The Brussels Times. 

Tistega kritičnega dne so zamaskirani in do zob oboroženi kriminalci vstopili v družinski dom na širšem območjo Genka. Ugrabitev naj bi bila nasilna, otroka pa so odpeljali s seboj v ukradenem vozilu. Na primeru je 24 ur na dan in sedem dni v tednu delalo 25 ljudi, v celotni preiskavi pa je sodelovalo do 100 oseb, je danes pojasnil Kris Vandepaer, vodja zvezne policije v belgijski provinci Limburg.

Kot je pojasnil Vermeiren, je bilo ključno to, da se otrok vrne živ. V teh 42 dnevih so bili pogosto v stiku z ugrabitelji, ki so od družine zahtevali odkupnino. Vermeiren je še pojasnil, da informacij o morebitnem plačilu odkupnine ne bodo razkrivali. Sicer pa časnik še poroča, da naj bi družino otroka v preteklosti povezovali z nezakonitimi posli z drogo, a belgijsko tožilstvo informacije, da je ugrabitev povezana z belgijskim podzemljem, ni potrdilo ali zanikalo. Kot nam je sporočila bralka iz Bruslja, so kot kaže kriminalisti celotno zadevo ves čas spretno skrivali, saj za ugrabitev do zdaj praktično nihče ni vedel, niti javnost niti novinarji.

Otroka so ugrabitelji vrnili malo po polnoči, takoj po tem dogodku pa je sledila obsežna policijska akcija, v okviru katere so aretirali sedem osumljencev. Opravili so tudi dvanajst hišnih preiskav, a zaradi interesa preiskave več informacij ne razkrivajo. »Otroku in družini se je nemudoma zagotovilo zdravstveno in psihološko pomoč,« je še pojasnil Vermeiren.