Na postajališču s pestmi nad mladoletnika

V vasi pod obronki Kočevskega roga sta strah in preplah postala stalnica

M. Glavonjić / Dolenjski list
30. 5. 2020, 07.33
Deli članek:

Pred dnevi so bili kočevski policisti obveščeni, da je nekaj po 20. uri na njihovemu območju 18-letni osumljenec v družbi s še eno osebo večkrat udaril mladoletnika in ga lažje poškodoval.

M. Glavonjić / Dolenjski list
Na avtobusnem postajališču so pele pesti.

»Odkrili so oba osumljenca, ki sta bila v preteklosti že obravnavana za kazniva dejanja in prekrške, ju pridržali in privedli k preiskovalnemu sodniku, ta pa je za oba odredil hišni pripor,« je primer opisal Tomaž Tomaževic, tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana.

Obisk Koprivnika in redkobesedna pričevanja nekaterih domačinov, ki so v to privolili, a zaradi akterjev, vpletenih v dogodek, preprosto ne želijo biti imenovani, je razkril ozadje strahu in preplaha, stalnice v vasi. Gre preprosto za to, da so na »miškulance« redkih sovaščanov – take kot ji imajo skoraj povsod – sicer navajeni, strah pa velike oči odpre takrat, ko nemir med ljudi vnašajo potujoči ali naročeni barabini, nam pove sogovornik. In slednja sta na klic tisti večer pridrvela iz Kočevja, so si enotni pričevalci, le da si »pomenkovanje« na avtobusnem postajališču, kjer se pogosto zadržuje vaška mladina, in poznejše brce vsak razlaga nekoliko po svoje. »Nekdo je vpil 'pomagaj, pomagaj'. Z ženo sva stopila ven in videla bel avto, ki je že odpeljal. Kaj se je dogajalo prej, ne vem. Takoj sem poklical policijo, kmalu je pripeljalo tudi reševalno vozilo. Dekleti iz njune družbe, seveda prestrašeni, sta dejali, da sta se sovrstnika zapletla v pogovor, omenjala sta, da je eden izmed njiju nekoč klečal pred Romi v Kočevju, drugi je to zavrnil. Kmalu naj bi po telefonu oba preverjala svoje trditve, vmes pa ...« je kratko povzel sosed, ki je napadenemu nudil pomoč. »Vidno prestrašeni občani in prebivalci vasi Koprivnik so nam opisali ravno ta dogodek, ko naj bi omenjenega dne mladoletnika Romi brutalno pretepli na avtobusni postaji Koprivnik. Šlo naj bi celo za naročen umor,« so s pismom javnosti naznanili člani iniciative Stop nasilju v Kočevju.

Brcala sta ga in tepla 

Oba Koprivčana sta 17-letnika. Eden naj bi sovrstniku večkrat grozil z Romi, na avtobusnem postajališču pa naj bi mu zabičal, da bo pred njimi spet klečal, tako kot je svoj čas na stadionu v Kočevju, kjer je živel. Slednji mu je dejal, da to ni res. Prvi naj bi takrat poklical 18-letnega E. H., ki se je čez pol ure še z enim fantom pripeljal na avtobusno postajo. Stopil je do njega in ga, so zapisali v pismu člani iniciative, z roko mahnil v obraz. Napadeni si ga je prikril z rokami in se ulegel na klop, E. H. pa naj bi ga še naprej tepel po glavi, medtem ko naj bi ga njegov pomagač brcal po rebrih. Mož iz bližnje hiše je začel takrat kričati, naj ga spustita, napadalca, sicer znana razgrajača, pa sta mu zabrusila, da naj kar pokliče policijo, saj jim tako ali tako nič ne morejo. Nato sta ga vseeno prenehala pretepati in odšla proti avtomobilu, a se je eden od njiju vrnil in žrtev še enkrat brcnil v predel reber. Napadenega fanta so nato z rešilcem, imel je razbito arkado in poškodbe po glavi, odpeljali v novomeško bolnišnico. »Opisani dogodek je potrdilo več vaščanov, ki se ne upajo več sami na vaška igrišča in druge javne prostore iz razloga, da bo tudi njih doletela enaka zgodba kot tega mladeniča,« je zaskrbljen Maks Vovk, predsednik civilne iniciative Stop nasilju v Kočevju.

Druga plat zgodbe

»Na postaji so bili poleg še prijatelj z Lovskega vrha in dve dekleti. Pogovarjali so se o vsem in poslušali glasbo nekega Roma, ki ga poznajo na daleč in lepo poje. To je zmotilo vrstnika našega sina, ki mu je dejal, da naj neha to predvajati. 'Dobro, ne gre ti v ušesa romsko petje. A se spomniš, da si enkrat pred njimi že klečal na kolenih, ko sem te branil,'« je drugo plat zgodbe povedala mama mladoletnika, ki naj bi klical na pomoč Rome. Od deklet je še slišala, da je pretepeni njenemu sinu dejal, da je isti kot oni (Romi), nato mu je njen sin rekel: »Dobro, če tako misliš, jih pokliči in jim to vse povej sam.« Potem naj bi še rekel, da naj ne hodijo, saj bo po nepotrebnem završalo. In je res. »Bila sem na policiji in vse povedala. Pojdite po vasi in vprašajte, kakšen je naš otrok. In se pogovorite s tistim, ki je dal anonimko. Pozneje se je kesal in zdaj razmišlja drugače. Prav tako sem poklicala mamo sinovega vrstnika. Tudi meni ni vseeno za ta neljubi dogodek, ki na vas meče slabo luč,« je dogodek obžalovala mama enega od fantov.