Najmanj dva potnika naj bi nesrečo preživela

FOTO in VIDEO: Potniško letalo strmoglavilo na gosto poseljeno območje enega največjih mest na svetu

S.R.
22. 5. 2020, 13.09
Posodobljeno: 22. 5. 2020, 19.56
Deli članek:

V Karačiju je strmoglavilo potniško letalo letalske družbe Pakistan International Airlines.

Reuters
Posledice letalske nesreče v Karačiju.

Na letalu pakistanke letalske družbe Pakistan International Airlines, ki je danes strmoglavilo v Karačiju, največjem mestu v Pakistanu in enem največjih mest na svetu, je bilo 99 potnikov in osem članov posadke, poroča tiskovna agencija Reuters. Strmoglavilo je na gosto poseljeno območje, dodajajo. Karači ima sicer več kot devet milijonov prebivalcev. 

Reuters
Posledice letalske nesreče v Karačiju.

"Zadnje, kar smo slišali od pilota, je, da se sooča s tehničnimi težavami," je dejal tiskovni predstavnik letalske družbe Abdullah H. Khan. Reuters še dodaja, da je bilo po navedbah enega od virov znotraj civilnega letalstva videti, da letalo zaradi tehničnih težav pred pristankom tudi ni uspelo spustiti koles, a da je za ugibanje o vzroku nesreče še prezgodaj.

Pakistanski mediji poročajo, da je en od preživelih Zafar Masud, direktor pakistanske banke Bank of Punjab.

Letalo je sicer strmoglavilo, ko je bilo namenjeno na pristajalno stezo na mednarodnem letališču Jinnah, poroča BBC. Strmoglavilo je na sosesko, ki je od letališča oddaljena dobre 3 kilometre. Britanski The Independent poroča, da je šlo za letalo Airbus A320, ki je bilo na notranjem letu iz Lahoreja v Karači, in da je pilot kontrolnem stolpu poleg težav s podvozjem omenil tudi okvaro enega od motorjev.  Nekateri očividci so za lokalne televizije povedali, da so videli letalo, kako je krožilo nad letališčem, preden je strmoglavilo.

Območje je zavarovala policija, sprožila se je reševalna operacija. Na televizijskih posnetkih je bilo videti reševalna vozila, kako hitijo na kraj nesreče, nad katerim se vije gost dim. Pakistanka vojska je kasneje objavila, da so na kraj nesreče napotili varnostne sile in helikopterje, ki pomagajo pri ocenjevanju škode ter reševalni akciji, ki poteka.

Iz poškodovanih hiš so doslej rešili več ljudi. Najmanj 15 poškodovanih ljudi so odpeljali v karačijsko bolnišnico Džinah, kjer so po besedah tamkajšnjega zdravnika Semina Džamalija razglasili izredne razmere. Po podatkih letalske družbe so reševalci doslej našli trupla 41 žrtev. Najmanj dva potnika so iz razbitin letala rešili živa. Prvi mož PIA Aršad Malik je dejal, da bi se iskanje morebitnih preživelih in smrtnih žrtev lahko nadaljevalo dva dni.

Sožalje družinam umrlih je prek Twitterja izrazilo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

Pakistan je po strogi karanteni zaradi pandemije novega koronavirusa pred nekaj dnevi ponovno dovolil potniški promet.

Reuters
Letalo je strmoglavilo na gosto poseljeno območje.