Večmilijonska tožba

Pircu 10.000 evrov za duševne bolečine

B. Blaić / Dolenjski list
16. 5. 2020, 07.47
Deli članek:

Janko Pirc je zaradi neupravičenega kazenskega pregona državo tožil za deset milijonov, sodišče pa mu je prisodilo deset tisočakov. Na sodbo sta se pritožila tako on kot država.

J.A.
Janko Pirc je danes direktor trgovine s konopljinimi izdelki, veliko se ukvarja tudi z izobraževanjem in svetovanjem.

Ljubljansko okrožno sodišče je Janku Pircu iz Mrzlave vasi v brežiški občini prisodilo 10.000 evrov odškodnine za prestane duševne bolečine, ki so bile posledica neupravičene obsodbe v kazenskem postopku zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa prepovedanih drog.

Pirc je leta 2012 na domačem vrtu posadil osem sadik konoplje. Iz nje je nameraval pridelati smolo, s katero bi partnerici lajšal težave, povezane z njeno multiplo sklerozo, uporabiti pa jo je nameraval tudi pri sinovi sladkorni bolezni. Ker je konopljo gojil brez dovoljenja ministrstva za kmetijstvo, ga je okrožno sodišče v Krškem zaradi neupravičene proizvodnje prepovedane droge leta 2014 obsodilo na pogojno kazen štirih mesecev zapora v preizkusni dobi enega leta. Pirc se je na sodbo pritožil, a je višje sodišče v Ljubljani sodbo prvostopenjskega sodišča potrdilo, vrhovno sodišče pa je v sodbi leta 2016 ocenilo, da niso izpolnjeni vsi potrebni znaki kaznivega dejanja, zato ga je oprostilo.

V precedenčni sodbi je sodišče poudarilo, da je treba upoštevati dejstvo, da prepovedane konoplje Pirc ni gojil, da bi jo prodajal, ampak zgolj za zdravljenje partnerice in sina. Jo je pa Pirc v celotni zgodbi osebno zelo slabo odnesel. Ob stigmatizaciji okolice, ki je je bil deležen, je izgubil ugled in socialne stike, razpadla mu je družina, njegovo podjetje je šlo v stečaj, v osebnem pa je pristal tudi on. Pravico je začel iskati na sodišču, kjer je proti državi zaradi duševnih bolečin, posledic na zdravju in izgubi zaslužka vložil tožbeni zahtevek v višini deset milijonov evrov. Pircu, ki je danes direktor podjetja Konoplja osvobaja v Brežicah, je okrožno sodišče v Ljubljani ugodilo le delno. Priznalo mu je odškodnino za duševne bolečine, ne pa tudi za premoženjsko škodo, češ da ni dokazal, da je stranke in nato podjetje izgubil prav zaradi kazenskega postopka proti njemu. Sodba še ni pravnomočna, saj sta se tako Pirc kot državno odvetništvo nanjo pritožila.